|
Autor |
Mesaj |
Shokaliptiku Audiofil

Data înscrierii: 08/Aug/2006 Mesaje: 2945 Locație: galati
|
Trimis: Mar Dec 05, 2006 10:25 am Titlul subiectului: subwoofer amplificat la 1 sau 4 ohmi !? |
|
|
salut all ... revin cu alta problema ! 
spunetimi si mie va rog diferentele dintre amplificarea unui subwoofer la 1 ohm sau la 4 ohmi !
subwooferul este un GZ de 800w cu 2 bobine de 2 ohmi ... si am vazut ca statiile stabile in 4 ohmi la 800w ma cam sar la pret ! si bineinteles dc imi puteti propune o statie de la GZ ( stabila in 1 si 4 ohmi ) !!!
va multumesc ! numa bine ! |
|
Sus |
|
 |
Silviu Priceput
Data înscrierii: 17/Iul/2006 Mesaje: 625
|
Trimis: Mar Dec 05, 2006 10:44 am Titlul subiectului: |
|
|
Ultima modificare efectuată de către Silviu la Vin Dec 15, 2006 7:20 pm, modificat de 1 dată în total |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Mar Dec 05, 2006 10:58 am Titlul subiectului: |
|
|
problema SQ se exclude din start ... GZ asta nu prea sunt de SQ , la concurs de SQ nu o sa ma duc prea curand ( sper ) si am logan , e sedan si cu SQ in sedanuri ... stii prea bine care este problema !
deci in mare ... castigurile de calitate is prea mici si nu motiveaza investitia pt o statie in 4 ohmi !?
totusi alte dejzavantaje la statiile stabile in 1 ohm !?
- distorsiuni mai mari ( ar treb sa fie puterea statiei mult peste cea a subwooferului ?!? ) ;
- amplificarea la 1 ohm necesita curent mai mult ( miar treb niste cabluri cu mult mai groase , condensator sau condensatoare ?!? ) ;
- papand mai mult curent statia se incalzeste mult mai tare ( ar treb sa ma indrept spre o statie cu un cooler intern ... sau doar sa am grijla la pozotionare acesteia ... spre un loc aerisit sau cum o am si acum pe interiorul politzei , deci sta direct pe tabla !?! ) .
multumesc ! |
|
Sus |
|
 |
admin Site Admin
Data înscrierii: 15/Apr/2006 Mesaje: 92
|
Trimis: Mar Dec 05, 2006 2:23 pm Titlul subiectului: |
|
|
la 1 ohm e riscant, poti avea probleme diverse. La 2 ohmi totul e ok si la 4 e excelent.
Wooferele nu au impedanta FIXA, impedanta e compusa din rezistenta electrica a firului din bobina (fixa) + inductanta data de bobina (variabila).
Ideea e ca un woofer cotat la 4 ohmi se comporta rar ca o impedanta de 4 ohmi, de multe ori scade in functie de frecventa semnalului si poate sa scada spre 3,5 sau mai jos, depinde de woofer. Asta nu-i o problema, statiile de 4 ohmi lucreaza foarte bine si cu 3,5...
Dar ce te faci daca statia e stabila in 1-2-4 ohmi si ea vede impedanta sub 1 ohm? 1 ohm e deja ceva infim, statia merge aproape in scurtcircuit. Caldura degajata e sensibil mai mare decat la 4 ohmi si odata cu caldura scad si eficienta si calitatea semnalului.
Daca statia e foarte buna face fata, are rezerve de putere si merge si la 1 ohm in regim "blana" dar oricum, stress-ul la care e supusa e mult mai mare. Putini producatori fac statii stabile in 1 ohm si de obicei doar cateva modele care sunt si mai scumpe.
Firul de alimentare de la baterie e acelasi, duce acelasi curent pentru ca e vorba de aceiasi putere la aceiasi tensiune.
Curentul de la statie la woofer e insa mult mai mare la 1 ohm si de asta se incalzeste statia mai mult (caldura inseamna eficienta scazuta si pierderi de calitate)
Orice amplificator normal este tentat sa ofere o putere mai mare cu cat e impedanta mai mica; tensiunea e aceiasi, daca scade impedanta curentul e mai mare (I=U/R). Toata treaba e sa faca fata sursa de alimentare a statiei la curentii respectivi (caldura multa). Inginerii proiecteaza statii care sa reziste si la 1 ohm, le testeaza dupa care scriu pe ele "stabila la 1 ohm" dar asta nu inseamna ca aparatul ala nu e la limita.
Eu nu prea m-am jucat cu woofere sau sisteme de woofere pe 1 ohm. Sunt sigur ca o statie cum e CAD11 ar duce 1 ohm la puterea nominala fara probleme (are si cooler) dar se simte mult mai bine la 2 ohmi. La 1 ohm in orice statie poate sa cedeze "finalul", asa cum se poate intampla cu un HU care alimenteaza difuzoare de 2 ohmi.
Asta e valabil pentru statiile "normale", cele pentru muritorii de rand... Statiile adevarate isi pot regla tensiunea de pe iesire astfel incat ofera aceiasi putere indiferent de impedanta difuzorului si se simt la fel de bine indiferent de impedanta.
http://www.be-loud.ro/produse/Amplificatoare/JL_Audio/250-1/
Cel mai bine mergi pe 2 ohmi, si dupa cum te stiu (si ce fel de bass vrei) mai bine alegi 2 woofere de 4 ohmi de 25cm si le pui in paralel -> 2 ohmi.
Cu 2 woofere de 25cm mai ieftine obtii mai multa galagie decat de la unul de 30cm sau chiar mai mare.
PS
Cum mai e cu muzica, se mai "aud voci" in masina ?? |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Mar Dec 05, 2006 7:01 pm Titlul subiectului: |
|
|
multumesc frumos ... este multa cunostintza in raspunsul tau .. si de aceea o sal citesc de multe ori ...
faza cu vocile no stiu ... knd vb intre voi mati luat prin surprindere !
pana cand am sa fiu sigur de ce vreau ( si o sa fie si posibil tehnic ) am sa mai deranjez cu intrebari si poate pana la urma moi opri la ceva care sami permit si sa si poata fii posibil ( o sa merg pe II ohmi ) ...
numa bine si ... multumesc pt ocazia acordata !!! |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Joi Dec 07, 2006 5:17 pm Titlul subiectului: |
|
|
mihai ... mam gandit ceva timp si am gasit o alta varianta !
GZ are 2 bobine de 2 ohmi ... pe care as putea sa le leg in serie sau in paralel obtinand 4 ohmi sau 1 ohmi ... dar dc folosesc II aplificatoare mono stabile in 2 ohmi si amplific separat fiecare bobina !? 2 statii la 400 - 500W la 2 ohmi !? merge asa ceva .. si dc da ce statii miar treb si ce alte componente ar mai intra in schema !
multumesc ! |
|
Sus |
|
 |
Silviu Priceput
Data înscrierii: 17/Iul/2006 Mesaje: 625
|
Trimis: Joi Dec 07, 2006 5:25 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ultima modificare efectuată de către Silviu la Vin Dec 15, 2006 7:20 pm, modificat de 1 dată în total |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Joi Dec 07, 2006 5:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
oke ... am inteles !
multumesc frumos !
app. : cine a avut ocazia sa asculte subwooferele GZ entry level !? |
|
Sus |
|
 |
George Pasionat
Data înscrierii: 15/Noi/2006 Mesaje: 127 Locație: Pitesti
|
Trimis: Joi Dec 07, 2006 5:59 pm Titlul subiectului: |
|
|
mie imi face cu ochiul GZNW 38T care pare cel mai bun difuzor in 100E(din pacate JBL GTO1502D are nevoie de o incinta dubla pt BR) _________________
 |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Joi Dec 07, 2006 6:04 pm Titlul subiectului: |
|
|
arata f bine in specificatii ... dar lai auzit vrodata sau orice sub entry !?!?
mie imi face cu ambii ochi : http://www.ground-zero-audio.com/english/06_gztb2300br.htm dar tare mie frik sa nu incapa in logan din cauza balamalelor portbagajului !
numa bine ! |
|
Sus |
|
 |
|