| |
| Autor |
Mesaj |
^^IoNuTz1^^ Priceput

Data înscrierii: 13/Iun/2007 Mesaje: 292 Locație: timisoara
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 12:17 am Titlul subiectului: Am si eu o mica intrebare :D |
|
|
Se stie dupa sigurante cam care ii puteria unui amplificator ???
_________________ Alpine CDE-102Ri,Lighting Audio2000W rms 2 SPL DYNAMICS XTR-300D4,Hollywood spv 100, toate in camera |
|
| Sus |
|
 |
snap88 Priceput

Data înscrierii: 17/Mar/2008 Mesaje: 261 Locație: Oradea
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 12:39 am Titlul subiectului: |
|
|
puterea o afli in felul urmator.... iei o melodie care are un bass tare ( sau mel de teste 30-50 hz) iei un aparat de masura pui pe curent alternativ si masori la bornele difuzorului ( dai volum max , numa sa nu puste ceva , cu bun simt ) si voltajul max il ridici la patrat si imparti cu rezistenta difuzorului ( ori masori dar sa fie deconectat , ori cut scrie pe el ) asa afli puterea amplifului in configuratia respectiva ( baterie alternator .... cea ce mai tine de acestea ) azi am aflat ca imi derenjez vecini cu 15 w
|
|
| Sus |
|
 |
^^IoNuTz1^^ Priceput

|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 12:52 am Titlul subiectului: |
|
|
Mersi mult snap88 da pe mine ma intereseaza sa stiu doar din sigurantele puse pe amplificator daca specificatia ii adevarata... si daca ma pot lua dupa sigurantele amplificatorului
_________________ Alpine CDE-102Ri,Lighting Audio2000W rms 2 SPL DYNAMICS XTR-300D4,Hollywood spv 100, toate in camera |
|
| Sus |
|
 |
otzy Audiofil

Data înscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 1666 Locație: timisoara
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 10:47 am Titlul subiectului: |
|
|
un electronist mi-a zis ca puterea = tensiunea ^2 / 2*rezistenta nu tensiunea ^2 / rezistenta dupa cum spunea snap88
are cineva idee de ce?
_________________ fac sport extrem cu dacia...cu ochii inchisi o calc, imi place senzatia |
|
| Sus |
|
 |
CBI Priceput
Data înscrierii: 07/Dec/2007 Mesaje: 502
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 11:26 am Titlul subiectului: |
|
|
P=U x I
U=I x R
Din pacate asta e valabil cand R este rezistenta ideala(nu varialbila cu frecv,cum e la dif),sau in c.c.
Eu sunt curios cum se face acea masuratoare cu aparatul pus pe c.a. si se masoara tensiune
Puterea debitata de un amp nu se masoara cu muzica si in nici un caz la bornele difului
O metoda simpla si care da rez este utilizarea unei rezistente capabila sa disipe acea putere de valoare cat se doreste (~2,4,8 ...ohmi),se genereaza sinusoide la frecv dorita si se masoara cu osciloscopul pe rezistenta ,cand sinusoidele incep sa fie rotunjite la varf se citeste tensiunea maxima si apoi se fac socotelile
Ideal ar fi sa functioneze si cateva ore ca sa se vada daca nu apar intervin si alte pb,chiar daca pe durata scurta furnizeaza acea putere,este posibil sa pice la utilizare indelungata,din diverse motive.
Puterea nu se da la frecv joase,pt ca cifrele s-ar schimba drastic,maj chinezariilor nu au sursa de alim capabila sa sustina acele puteri fabuloase declarate la unele scobitori
Otzy,ala sigur nu e electrician(sau instalator )
|
|
| Sus |
|
 |
^^IoNuTz1^^ Priceput

|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 1:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
nu am inteles nimic vreau sa stiu daca conteza ca amplificatoru are 4 sigurante de 30 A si 2000W daca ii capabil de acestia 2000W sau ii mult mai slab decat spune in specificatie ??
|
| Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 1:16 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ca fapt divers
Tu ai vazut Lightning Audio la treaba...acel amplificator are un consum de maxim 170A. 2000w fara probleme...in burp trageam undeva pe la 66v in difuzor...
_________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
| Sus |
|
 |
^^IoNuTz1^^ Priceput

|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 1:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
normal ca l`am vazut la treaba la timisoara pe difuzoru acela imens si lam vazut si pe alu raidaru la treaba ....
|
| Sus |
|
 |
Armadyllo Pasionat
Data înscrierii: 15/Iun/2008 Mesaje: 90 Locație: etaj 1
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 2:58 pm Titlul subiectului: |
|
|
Niste calcule interesaante...
Watts vs. Ohm vs. Volt
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Audio-Calc.xls |
| Filesize: |
1.94 MB |
| Downloaded: |
432 Time(s) |
|
|
| Sus |
|
 |
CTT Pasionat
Data înscrierii: 21/Dec/2006 Mesaje: 55 Locație: Arad/Timisoara
|
Trimis: Mie Iul 02, 2008 4:19 pm Titlul subiectului: |
|
|
Puterea absorbita de amplificator e P = U x I, unde U este tensiunea la bornele amplificatorului, iar I este curentul prin siguranta.
Amplificatoare in clasa A/B au un randament de 60-70%, prin urmare puterea debitata de amplificator in difuzoare ar fi P = U x I x n, n fiind randamentul.
Tensiunea maxima in instalatia masinii (daca functioneaza corespunzator) ar trebui sa fie 14.4 si cei mai multi producatori dau puterea daca amplificatoarele sunt alimentate la aceasta tensiune (ceea ce nu e cazul in mod normal intrucat, mai ales la curenti mari, exista caderi de tensiune pe traseul de la baterie la amplificator).
Asadar, pentru un caz cat de cat realist:
U=13.5V
I=30A
n=65% (0.65)
P = 13.5 x 30 x 0.65 = 263.25W
Prin urmare daca se lauda cu 500W sigur sunt watti chinezesti.
E adevarat ca nici sigurantele nu "sar" instant cum ai depasit curentul maxim (daca nu ma insel daca depasesti curentul cu doar 10% dureaza ceva de ordinul orelor sa se topeasca).
Masurare puterii (indirect) cu un multimetru este posibila daca ai un CD cu un ton de test (o sinusoida) la 50 Hz, fiindca tensiunea alternativa din reteaua electrica are aceasta forma si valoare a frecventei. Daca se folosesc alte frecvente, respectiv muzica, multimetrul nu va mai indica corect. Cunoscand tensiunea afli puterea din Prms = Urms^2 / Z, unde Z este impedanta ("rezistenta") difuzorului.
In cazul CD-Player-elor, intrucat nu au o sursa de tensiune interna ca amplificatoarele (care sa converteasca cei 12-14 V ai masinii in tensiuni mai mari), tensiunea RMS maxima (tensiunea efectiva in cazul unei sinusoide) este Urms = Ubat / sqrt(2) [tensiunea bateriei impartita la radical din doi]. Prin urmare puterea maxima Prms = (Urms/sqrt(2))^2 / Z = Ubat^2 / (2*Z).
|
|
| Sus |
|
 |
^^IoNuTz1^^ Priceput

|
Trimis: Joi Iul 03, 2008 12:07 am Titlul subiectului: |
|
|
wai pai ai spus la teorie acolo cam cati w merg pe o siguranta de 30 A ?? aproximativ
|
| Sus |
|
 |
otzy Audiofil

|
Trimis: Joi Iul 03, 2008 12:10 am Titlul subiectului: |
|
|
| ^^IoNuTz1^^ a scris: | wai pai ai spus la teorie acolo cam cati w merg pe o siguranta de 30 A ?? aproximativ  |
p=u x i
printr-o siguranta de 30 A la 14 V ai 420W
_________________ fac sport extrem cu dacia...cu ochii inchisi o calc, imi place senzatia |
|
| Sus |
|
 |
^^IoNuTz1^^ Priceput

|
Trimis: Joi Iul 03, 2008 6:48 am Titlul subiectului: |
|
|
va multumesc mult pentru raspunsuri
|
| Sus |
|
 |
CTT Pasionat
Data înscrierii: 21/Dec/2006 Mesaje: 55 Locație: Arad/Timisoara
|
Trimis: Joi Iul 03, 2008 2:46 pm Titlul subiectului: |
|
|
Calculul era facut exact pentru o siguranta de 30A. Ca si putere debitata de amplificator (adica cea care chiar ajunge la difuzoare) ar fi in jur de 260W. E adevarat ca se consuma ~400 W, insa restul sunt disipati sub forma de caldura in amplificator.
Ar trebui tinut cont si de faptul ca siguranta nu se dimensioneaza la limita si intotdeauna va permite un curent mai mare decat suporta in mod normal amplificatorul.
Ultima modificare efectuată CTT la Joi Iul 03, 2008 3:04 pm, modificat de 2 ori în total |
|
| Sus |
|
 |
otzy Audiofil

|
Trimis: Joi Iul 03, 2008 2:50 pm Titlul subiectului: |
|
|
| otzy a scris: | un electronist mi-a zis ca puterea = tensiunea ^2 / 2*rezistenta nu tensiunea ^2 / rezistenta dupa cum spunea snap88
are cineva idee de ce?  |
am aflat si de ce trensiunea se imparte la 2* rezistenta : electronistu mi-a explicat ca multimetru masoara doar jumatate din sinus ( doar + sau doar - )...ceva de genu am inteles eu )
o mai zis ceva de defazaju dintre sinus si cosinus si alte chestii da nu mai stiu
sincer nush cum sta treaba
|
| Sus |
|
 |
|