| |
| Ce ati alege?Bass-reflex sau cutie inchisa? |
| Bass-reflex |
|
54% |
[ 6 ] |
| Incinta inchisa |
|
45% |
[ 5 ] |
|
| Voturi totale : 11 |
|
| Autor |
Mesaj |
marku_trd Priceput

Data înscrierii: 18/Sep/2006 Mesaje: 236 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 1:31 pm Titlul subiectului: Bass-Reflex in usi? |
|
|
Saptamana viitoare voi achizitiona niste difuzoare DLS-MS6A de la Be loud, care vor fi montate pe fata intr-o Octavia 2, pe un amplificator JBL 75.4.Avand parametrii T-S ai difuzoarelor, m-am apucat sa fac cateva simulari in WinISD si am observat ca ar merge mult mai bine in incinta bass-reflex,avand EBP=98,4.Partea tehnica de a pune bas-reflex nu reprezinta in sine o problema.O mare problema apare insa in ceea ce priveste Xmax al difuzorului,care e in jur de 4mm.Acesta este depasit la frecvente sub 150Hz,indiferent de tipul incintei in care este pus difuzorul(inchisa sau bass-reflex) sau de volumul acesteia.Chiar si la 20W, Xmax este depasit sub 90Hz.Mie unul nu mi se pare normal si sper ca poate cineva ma va lumina putin in aceasta problema.Atasez imagini cu raspunsul in frecventa in cele 2 tipuri de incinta,parametrii T-S ai difuzoarelor si graficul de deplasare al membranei.Multumesc.
 |
|
| Sus |
|
 |
asus Consultant Be loud!

Data înscrierii: 01/Aug/2006 Mesaje: 2144 Locație: sibiu
|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 3:27 pm Titlul subiectului: Re: Bass-Reflex in usi? |
|
|
1. unde scrie Xmax? nu gasesc valoarea la parametrii
2. de unde stii volumul portierei? vad ca ai masurat la 37L...
3. mi-e teama ca daca vei da in ele la 50Hz, adica fara HPF, va distorsiona foarte rapid, vei pierde din calitatea mediilor.
4. nu ai subwoofer? daca ai...de ce vrei basi asa josi de la ele? kickbass pe la 90-100Hz e mai mult decat suficient. gandeste-te mai mult la izolarea f buna a portierei decat la volumul si portul incintei (care tot din tabla ramane ) |
|
| Sus |
|
 |
marku_trd Priceput

|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 3:51 pm Titlul subiectului: |
|
|
1) Xmax l-am luat de la specilicatiile lui DLS-MS6(fara A, modelul vechi),deci presupun ca sunt cam la fel.Oricum,diferente prea mari nu pot fi.
2)Volumul portierei este estimat,dupa marimile estimate ale portierei Cat de curand voi masura mai exact la masina.
3)HPF va fi pus pe ele, probabil undeva in jur de 60-70Hz.
4)Subwoofer am un Infinity Kappa 120.3se acordat pe la 35Hz.Sincer, m-as lipsi de el(l-as da mai incet) daca s-ar auzi foarte bine pe fata.Mi se pare prea infundat basul de pe el.Va fi reglat in asa fel incat sa fie doar o mica completare la ce e pe fata.
Usile vor fi antifonate cu AluBand.Am pe masina veche si sunt foarte multumit.Oricum, la octavia sunt foarte solide usile,si nu vibreaza prea tare.
Problema e ce ma fac eu cu cei 150Hz la care e depasit Xmax-ul?
Si totusi ce parere aveti despre ideea cu bass-reflexul? |
|
| Sus |
|
 |
asus Consultant Be loud!

|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 4:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
| in free air la ce frecventa e depasit Xmaxul? difuzoarele sunt facute sa functioneze perfect si in free air. de obicei Xmax-ul e atins mai rapid in aer liber, deci mi se pare cel putin dubios ca si-ar atinge limita la 150Hz intr-o incinta inchisa (BR) |
|
| Sus |
|
 |
marku_trd Priceput

|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 4:46 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Pai in aer liber n-am cum sa aflu.Nu scrie nicaieri, si nici nu pot sa simulez chestia asta.As mai intelege daca ar fi parametrii T-S gresiti,dar fiind vorba de DLS, ma indoiesc..... |
|
| Sus |
|
 |
asus Consultant Be loud!

|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 4:54 pm Titlul subiectului: |
|
|
| pai in free air la difuzoare ai putea afla unde sare limita, simuland intr-o incinta de vreo 200L sa zicem. |
|
| Sus |
|
 |
marku_trd Priceput

|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 5:06 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Am simulat o incinta de 1000l.Si graficele ies la fel ca primele.In mare. |
|
| Sus |
|
 |
o&g Audiofil

Data înscrierii: 12/Aug/2006 Mesaje: 2761 Locație: alba-iulia
|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 6:03 pm Titlul subiectului: |
|
|
eu nu vad alta rezolvare la treaba asta decat punand-o in practica...teoria e nerelevanta...
adica cumperi dif,le faci un test in free air apoi le montezi in incinta inchisa si in BR si in fiecare din cazuri aproximezi ochiometric Xmax.
posibil sa nu fie tocmai exacte graficele alea...programele de simulat pot da rateuri serioase... |
|
| Sus |
|
 |
Silviu Priceput
Data înscrierii: 17/Iul/2006 Mesaje: 625
|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 9:03 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ultima modificare efectuată de către Silviu la Vin Dec 15, 2006 7:22 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
marku_trd Priceput

|
Trimis: Joi Noi 30, 2006 11:44 pm Titlul subiectului: |
|
|
Deci nu se schimba absolut nimic.Puterea maxima pentru cutie de 10L este de 20W,iar pt bass-reflex acordata la 90Hz este de 5W
Eu zic ca e clar ca e ceva foarte in neregula cu parametrii dati de producator.Pur si simplu nu pot crede ca aceste difuzoare chiar se comporta in felul asta.Cred ca si niste difuzoare luate di Obor se comporta mai bine de atat.Am niste incinte de casa Sony din-acelea subtiri si inalte,care au tot difuzoare de 16,5cm ,bass reflex,acordate la 55Hz,75W rms si merg impecabil.N-au nici o problema cu excursia conului.Si alea costa cu totul cat aceste dls-uri.
Misterul continua  |
|
| Sus |
|
 |
Silviu Priceput
|
Trimis: Vin Dec 01, 2006 1:07 am Titlul subiectului: |
|
|
Ultima modificare efectuată de către Silviu la Vin Dec 15, 2006 7:22 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
mihai Site Admin
Data înscrierii: 27/Iun/2006 Mesaje: 1952
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 6:20 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pentru difuzoare in usi nu am auzit pe nimeni sa faca incinte BR.
Cine vrea sa faca ceva treaba face de obicei incinta sealed in spatele difuzorului si pentru difuzoare de 16, volumul ar putea fi 10-15 litri, ceva de genul asta, nu conteaza foarte mult cat exact.
Daca vrei sa sune BINE, pana la incinta trebuie sa te gandesti la antifonare grava (Dynamat, Stinger etc) si eventual kick panels care sa orienteze difuzorul putin in sus.
Eu am facut asta recent cu DLS C5 si suna de-ti sta mintea-n loc... si fara incinta, incinta e toata usa, mult peste 30-40l cu siguranta.
Daca vrei sa le auzi ne putem vedea sa le asculti. |
|
| Sus |
|
 |
marku_trd Priceput

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 7:57 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sunt de acord ca,avand in vedere domeniul de frecvente in care lucreza difuzoarele din usi nu prea este nevoie de bass-reflex.Eu ma gandeam ca ar fi fost bun pentru ascultat la un volum mai scazut,iar cand vreau sa ascult tare, pun fultrul HP si gata.Probabil pana la urma nu mai voi mai complica cu bass-reflex.In ceea ce priveste kick-panelurile, aici ai cea mai mare dreptate.Problema este ca am Octavia 2, iar difuzoarele sunt puse langa scaun,nu spre bord cum sunt puse de obicei.Mi-ar fi foarte greu sa fac kick-panel-uri,iar masina este nou-nouta.Nici nu stiu,poate ai vreun sfat.Atasez o poza cu o usa de octavia, poate ii vine cuiva vreo idee.
Mi-ar face mare placere sa iti ascult sistemul, avand in vedere ca am acelasi amplificator si vreau sa achizitionez si MS6A-urile.Si mi-ar placea sa asculte si o ureche mai formata,cum e a ta, subwooferul meu,care mi se pare ca este,dar este degeaba in portbagaj Poate cer eu prea mult...
Merci.Salut. |
|
| Sus |
|
 |
Silviu Priceput
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 8:59 pm Titlul subiectului: |
|
|
|
| Sus |
|
 |
marku_trd Priceput

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 11:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ideea este ca cel mai bine se aude daca difuzoarele de medii si inalte sunt orientate direct catre urechile ascultatorului.Bineinteles ca se va auzi bine si asa,dar totusi diferenta este mare.
Subwooferul este Infinity Kappa 120.3se, intr-o incinta de 55 litrii acordata la 35Hz.Cutia este mai veche si a trecut prin multe.Nu are vatelina sau geva de genul acesta inauntru,dar dupa simularile in BassBox, diferenta este mica.Va urma sper cat de curand o incinta facuta bine de tot,acordata pe la 30Hz.Nu zic,basul se aude destul de tare,dar parca la anumite frecvente se aude mult mai tare decat la altele,parca nu este un raspuns liniar,ii lipseste acel "kick".Nu stiu......parca nu e frumos ce se aude de la el.Cateodata prefer sa-l dau mai incet si sa ma lipsesc.Probabil exagerez in ceea ce spun,dar vad alte masini la care se aude mult mai bine basul decat la mine.Si eu,totusi, am 280W pe subwoofer,nu e totusi o putere mica.E foarte ciudat.  |
|
| Sus |
|
 |
|