Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

componente sistem de la DLS
Du-te la pagina Anterioară  1, 2

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Difuzoare auto

Autor Mesaj
Silviu
Priceput

Data înscrierii: 17/Iul/2006

MesajTrimis: Joi Ian 04, 2007 11:36 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

NU se referea la difuzoarele aste (din cate tin eu minte). Se refereala cele care au conul woofer-ului cu EFR.

Cei de la DLS sa mareasca fiabilitatea tweeter-elor au mutat crossover-ul mai sus, asta insemnand ca woofer-ul va reda mai multe inalte si tweeter-ul mai putine. Ca sa intelegi, cu cat e mai joasa frecventa cu atat se va produce mai multa energie termica care arde bobina. Spre exemplu tweeter-ele fara filtrare de nici un fel ar rezista la vreo maxim 10W (desi nu le dau sanse prea mari).

Cu cat bagi frecvente mai inalte pe con, astea se vor auzi mai putin fidel. Bobina+conul nu reactioneaza cum trebuie la impulsurile semnalului de inalte. Woofer-ele nu reproduc inaltele oentru ca de obicei conurile lor sunt prea grele (au inertie mare, inertie ce nu e controlata de sinusoidala semnalului de inalte). Tweeter-ele au membrana din materiale f usoare si cat se poate de rigide si nerezonante.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Shokaliptiku
Audiofil

Data înscrierii: 08/Aug/2006
Locație: galati

MesajTrimis: Joi Ian 04, 2007 11:40 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

multumesc frumos pt timpul acordat ... acum am inteles !
Sus
mihai
Site Admin

Data înscrierii: 27/Iun/2006

MesajTrimis: Vin Ian 05, 2007 7:01 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Mai, eu nu zic ca difuzoarele din seria 2006 care au EFR sunt proaste... DLS zice ca sunt mai bune asa.
Doar ca pe mine m-a pus pe ganduri strategia asta.
"Enhanced Frequency Response" nu-mi spunea multe si nu intelegeam eu ce e cu bomba aia in loc de dust cap... pana am gasit urmatoarea explicatie pe site-ul DLS:

Citat:
We want to offer the latest technology. This is why we are continuously upgrading our products,
also the Classic speakers. For example a C5 or C6 speaker kit from year 2000 has not much in common with today’s model. An example is the new EFR dual cone system for extended frequency range that we implemented
in many of our midbass drivers.

DLS EFR technology extends the fre-
quency range of the mid bass driver
in our component kits. It allows us to
increase the tweeter X-over frequen-
cy to a point where we eliminate the
risk of distorted sound from the twee-
ter. The EFR-technology also improves
the OFF-axis reproduction which is
very important in a door installation.
The result is more pleasant sounding
speakers.

Sursa: http://www.dls.se/pdf/Car_Audio_2007_LR.pdf - paginile 34-35

Acu ori asta e o recunoastere a faptului ca tweeterele erau slabe si picau cam des (1), motiv pentru care au fost nevoiti sa urce putin X-over-ul si sa compenseze cu EFR, ori tweeterele din generatia curenta sunt mai slabe decat cele de anul trecut (desi au acel cod) si nu duc la fel de mult (2) si la fel, au compensat cu EFR, ori e o recunoastere a faptului ca sistemele care acum au EFR aveau probleme cu raspunsul in frecventa in zona mediilor joase (3).. si acum cu EFR suna mai bine.
Nu stiu, nu am facut un test comparativ, nu le-am masurat pe RTA.
Tot ce stiu e ca e mai bine ca sunetul sa vina de sus, din tweeter... pana la o frecventa cat mai joasa. Ideal ar fi ca de la 500Hz in sus sa vina din tweeter, adica toata vocea. De asta nu mi-a placut miscarea asta cu EFR. Am identificat 3 cazuri mai sus si daca situatia nr 3 e cea adevarata, atunci EFR e un lucru bun.
Dar daca "woofer-ul cu EFR canta mai sus" implica "tweeter-ul dintr-un sistem cu EFR canta mai sus" nu e de bine Smile mie nu-mi place asta...
Ei zic ca e o combinatie a motivelor 1 & 3. Mie mi-e frica de nr. 2 Smile

Revin dupa ce am ocazia sa ascult atent niste difuzoare cu EFR intr-un sistem care le poate pune in valoare intregul potential.
Sus
Shokaliptiku
Audiofil

Data înscrierii: 08/Aug/2006
Locație: galati

MesajTrimis: Vin Ian 05, 2007 8:10 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

multumim frumos de informatii !
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Difuzoare auto Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina Anterioară  1, 2
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum