| |
| Autor |
Mesaj |
Norbertyno
Data înscrierii: 22/Apr/2011 Mesaje: 11 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 2:09 am Titlul subiectului: Dilema conectare subwoofer 2 ohmi la amplificator monobloc |
|
|
Salut!Am achizitionat un amplificator monobloc JBL GTO 301.1 care are aceste caracteristici:
amplificator 1 canal (monobloc)
putere:
204 W RMS x 1 la 4 ohmi si ≤ 1% THD + N
294 W RMS x 1 la 2 ohmi si ≤ 1% THD + N
raport semnal / zgomot 77dBA (1 watt la 4 ohmi)
raspuns in frecventa 10Hz – 302Hz (–3dB)
semnal maxim intrare 4.7V
control volum remote (optional)
filtru trece-jos electronic variabil 12 dB
bass-boost variabil
dimensiuni: (H x W x D) 295mm x 313mm x 60mm
Am un subwoofer cu 2 dif de 200w rms fiecare,4 ohmi/difuzor ,legate in paralel intr-o incinta band pass,iar la iesire am o iesire de 2 ohmi ...cum conectez firele subwooferului la amplificator avand in vedere ca amplif are la iesire 2 + si 2 - , iar eu am doar 2 fire de la subwoofer si are 2 ohmi iar amplif suporta si 4 si 2 ohmi.Daca este monobloc,de ce are la iesire 2+si 2- adica 2 canale?Am gasit si o schema pe google cu conexiunea specifica mai multor amplificatoare din aceasta serie dar nu prea inteleg cum este cu 2 ohmi sau 4 ohmi...Astept un raspuns,multumesc
| Description: |
|
| Filesize: |
162.51 KB |
| Viewed: |
327 Time(s) |

|
|
126.66 KB |
315 Time(s) |

|
| in poza se vede clar ca are 4 borne la iesire + - /+ - |
|
147.5 KB |
342 Time(s) |

|
_________________ "CRITICILE NU-SI AU ROSTUL ATUNCI CAND VINE VORBA DE GUSTURI" |
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 2:27 am Titlul subiectului: |
|
|
Aceasta este schema care am gasit-o pe net ... ma poate lamuri cineva sa nu fac vre-o prostioara si sa ard subwooferul sau statia:(
| din poza reiese ca se pot lega si 2 subwoofere dar amplificatorul este monobloc..asa scrie si pe site BE LOUD |
|
141.95 KB |
952 Time(s) |

|
_________________ "CRITICILE NU-SI AU ROSTUL ATUNCI CAND VINE VORBA DE GUSTURI" |
|
| Sus |
|
 |
Pigoo Utilizator pe cale de disparitie

Data înscrierii: 08/Oct/2008 Mesaje: 1625 Locație: Constanta
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 3:59 am Titlul subiectului: |
|
|
iesirile de la amplificator sunt dublate, nu sunt doua canale separate
deci le poti conecta oricum, atat timp cat + e cu + si - e cu -
|
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 10:02 am Titlul subiectului: |
|
|
pai si atunci cum se explica legarea a 2 subwoofere ,difuzoare daca amplificatorul este monobloc adica pe un singur canal?cume cu impedanta 2-4 ohmi,isi ia amplif-ul singur impedanta?eu nu am mai intalnit un amplificator monobloc la care sa poti conecta 2 dif separat...stima
|
| Sus |
|
 |
Sugar20 Priceput

Data înscrierii: 19/Iun/2010 Mesaje: 411 Locație: Timis
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 11:47 am Titlul subiectului: |
|
|
Daca ai o singura iesire la incinta iti da 2 ohmi si legi pur si simplu + de la subwoofer la care plus vrei tu de la statie iar cu - lafel.
_________________ " If it's too loud...
You're too old ! " |
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 11:59 am Titlul subiectului: |
|
|
Am inteles...si in prima poza /prima schema de conectare am vazut ca pot lega 2 difuzoare /subwoofere...se poate si asa?eu asta nu inteleg...cum pot lega 2 dif pe un amplif monobloc...am legat subwooferul la statie si merge oricum as lega firele +cu+ si -cu-
|
| Sus |
|
 |
Body28 Audiofil

Data înscrierii: 08/Iul/2008 Mesaje: 861 Locație: Panciu/now Iasi
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 1:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
Aparent nu intelegi destul de multe lucruri.
Deci:
1. Amplificatorul monobloc este un amplificator cu o singura iesire. Acea iesire poate suporta, daca iti dai interesul si ai grija la impedanta, 50 de subwoofere/difuzoare. Acelasi lucru se aplica si la un amplificator de n canale. Singurul "dezavantaj", impropriu spus, sau diferenta intre un amplif mono cu 2 subwoofere si unul stereo (2 canale) cu 2 subwoofere este ca in a doua configuratie ai balance (adica semnal stanga separat de cel dreapta).
2. Ai un subwoofer cu 2 difuzoare de 4 ohmi. Varianta evidenta, este sa-l conectezi la amplificator la una din iesiri, oricare, dupa cum ti s-a explicat si mai sus, trebuie sa respecti doar polaritatea.
Poti conecta subwooferul si altfel, daca te incanta mai mult: il desfaci si refaci traseele astfel incat din subwoofer iesi cu alimentarea pt fiecare, deci 2x+ si 2x-, pe care le conectezi la amplificator, la cele 2 perechi de iesiri (care de fapt e doar una, in spate imagineaza-ti un Y pentru fiecare fir).
Configuratia a doua este evident inutila.
Cred ca ti-am raspuns la intrebari:
- da, poti lega oricate subwoofere/difuzoare
- da, orice plus si minus din amplificator face acelasi lucru, pt ca sunt practic acelasi lucru.
Scuze de explicatiile stufoase, sunt pe tren si ma plictisesc :p
|
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 2:05 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc mult de tot pt sfaturi si explicatii ...am inteles acum in mare parte care e treaba cu 4 borne dar defapt un singur canal...totusi zic eu,inutile cele 4 borne,se puteau face simplu + si - daca e monobloc si nu se mai chinuia omul sa inteleaga de ce are 4 borne ca si cum ar fi 2 canale...logic gandind dupa cum scrie si in detalii MONOBLOC=1 CANAL=2FIRE : D
Ma gandeam daca "deznod" firele in subwoofer si fac pt fiecare in parte iesire o sa am pe fiecare iesire difuzor,cate 4ohmi deci le pot lega pe ambele la amplif, dar puterea este mai mica decat daca le-as folosi in paralel pe 2 ohmi?
|
| Sus |
|
 |
Sugar20 Priceput

|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 4:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Norbertyno a scris: | Multumesc mult de tot pt sfaturi si explicatii ...am inteles acum in mare parte care e treaba cu 4 borne dar defapt un singur canal...totusi zic eu,inutile cele 4 borne,se puteau face simplu + si - daca e monobloc si nu se mai chinuia omul sa inteleaga de ce are 4 borne ca si cum ar fi 2 canale...logic gandind dupa cum scrie si in detalii MONOBLOC=1 CANAL=2FIRE : D
Ma gandeam daca "deznod" firele in subwoofer si fac pt fiecare in parte iesire o sa am pe fiecare iesire difuzor,cate 4ohmi deci le pot lega pe ambele la amplif, dar puterea este mai mica decat daca le-as folosi in paralel pe 2 ohmi? |
Nu deznoda tu nimic!
Daca lasi asa ai 2 ohmi, daca le desfaci o sa ai tot 2 ohmi, deci iti faci de lucru degeaba!
You're too old ! " |
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 4:26 pm Titlul subiectului: |
|
|
De ce sa am 2 ohmi daca difuzoarele sunt pe 4 ohmi separat si doar in paralel au 2 ohmi?
Amplificatorul suporta aceste caracteristici:
...nu inteleg de ce zici ca am tot 2 ohmi daca le deznod?
ps:te referi la faptul ca inauntru bornele de la amplif sunt unite intr-una singura,sau ceva de genul si este ca si cum as uni firele la difuzoare?
sa inteleg atunci ca ar fi trebuit sa am difuzoare de 8 ohmi legate in paralel ca sa dea 4 ohmi pe amplif?
|
| Sus |
|
 |
Sugar20 Priceput

|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 4:44 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Norbertyno a scris: | De ce sa am 2 ohmi daca difuzoarele sunt pe 4 ohmi separat si doar in paralel au 2 ohmi?
Amplificatorul suporta aceste caracteristici:
...nu inteleg de ce zici ca am tot 2 ohmi daca le deznod?
ps:te referi la faptul ca inauntru bornele de la amplif sunt unite intr-una singura,sau ceva de genul si este ca si cum as uni firele la difuzoare?
sa inteleg atunci ca ar fi trebuit sa am difuzoare de 8 ohmi legate in paralel ca sa dea 4 ohmi pe amplif? |
La amplif ai 2x + si 2x - deci puterea cea mai amre o ai la 2 ohmi!
Tu ai 2 difuzoare!
Fiecare difuzor are 4 ohmi!
Daca le legi pe ambele la amplif o sa-ti deie 2 ohmi, exact ce vrei tu!
You're too old ! " |
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 4:49 pm Titlul subiectului: |
|
|
Asta am inteles prin urmare dif ar trebui sa aiba 8 ohmi fiecare ca sa fie 4 ohmi pe iesirea de la amplif..corect?Stima
|
| Sus |
|
 |
Sugar20 Priceput

|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 5:24 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Norbertyno a scris: | | Asta am inteles prin urmare dif ar trebui sa aiba 8 ohmi fiecare ca sa fie 4 ohmi pe iesirea de la amplif..corect?Stima |
Nu iti trebuie de 8 ohmi difuri.....amplifu tau merge si la 2 ohmi....iar ce ai tu acuma 2 difuri cu 4 ohmi fiecare e numa bine.
You're too old ! " |
|
| Sus |
|
 |
Norbertyno
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 6:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
Da,asa e...multi au zis ca la 2 ohmi e mai ok ca la 4...bine ...sincer sa fiu nu stiu exact care este diferenta dintre 4 si 2 ohmi la sunet ,claritate sau putere...stiu doar ca pt auto sunt pe 2 si 4 ohmi iar cele pe 8 -16 ohmi,majoritatea,sunt pt casa.
O intrebare,am specificat ca am o singura iesire din subwoofer adica 2 fire, +si- ,pot lega pe amplificator + la primul + iar - la ultimul -?
In acea schema nu arata ca ar putea fi conectat asa dar eu am incercat toate posibilitatile si oricare + legat la+ si - la - se aude foarte bine...mai mult exista o diferenta si anume subwooferul legat la primul+ si primul- se aude mai incet decat daca il leg la primul + si ultimul - ,aveti idee de ce?
Daca leg 2 dif 4 ohmi,fiecare dif in parte,la amplif,puterea amplif este mai mica decat daca as lega doar 1 subwoofer cu 2 dif legate in paralel?
|
| Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Vin Apr 22, 2011 11:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
2 ohmi sau 4 ohmi, tot una e la sunet, daca puterea e aceeasi.
Ideea cu 2 "iesiri" e sa poti conecta usor 2 difuzoare in paralel.
Intern, bornele sunt conectate in paralel, pentru situatii cand ai 2 difuzoare, fiecare cu cablajul lui si vrei sa le legi in paralel la amplificator. In loc sa inadesti firele si sa te conectezi la o singura mufa, conectezi fiecare fir la o borna si vor fi legate in paralel. Daca vrei sa legi asa, difuzoarele trebuie sa fie amandoua de minim 4 ohmi, ca sa ai o impedanta finala de 2 ohmi.
Daca ai un singur difuzor, poti sa-l legi la oricare din bornele de plus si minus, tot la fel se va comporta.
Ca sa iti faci o idee, asa arata "inauntru" bornele respective
Poate la al tau e + - + -, tot la fel sunt legate, eu am desenat varianta mai simpla
_________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
| Sus |
|
 |
|