Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Dilema conectare subwoofer 2 ohmi la amplificator monobloc
Du-te la pagina 1, 2  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Amplificatoare auto

Autor Mesaj
Norbertyno

Data înscrierii: 22/Apr/2011
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 2:09 am    Titlul subiectului: Dilema conectare subwoofer 2 ohmi la amplificator monobloc Răspunde cu citat (quote)

Salut!Am achizitionat un amplificator monobloc JBL GTO 301.1 care are aceste caracteristici:

amplificator 1 canal (monobloc)
putere:
204 W RMS x 1 la 4 ohmi si ≤ 1% THD + N
294 W RMS x 1 la 2 ohmi si ≤ 1% THD + N
raport semnal / zgomot 77dBA (1 watt la 4 ohmi)
raspuns in frecventa 10Hz – 302Hz (–3dB)
semnal maxim intrare 4.7V
control volum remote (optional)
filtru trece-jos electronic variabil 12 dB
bass-boost variabil
dimensiuni: (H x W x D) 295mm x 313mm x 60mm

Am un subwoofer cu 2 dif de 200w rms fiecare,4 ohmi/difuzor ,legate in paralel intr-o incinta band pass,iar la iesire am o iesire de 2 ohmi ...cum conectez firele subwooferului la amplificator avand in vedere ca amplif are la iesire 2 + si 2 - , iar eu am doar 2 fire de la subwoofer si are 2 ohmi iar amplif suporta si 4 si 2 ohmi.Daca este monobloc,de ce are la iesire 2+si 2- adica 2 canale?Am gasit si o schema pe google cu conexiunea specifica mai multor amplificatoare din aceasta serie dar nu prea inteleg cum este cu 2 ohmi sau 4 ohmi...Astept un raspuns,multumesc

JBL 301.1.JPG
 Description:
 Filesize:  162.51 KB
 Viewed:  327 Time(s)

JBL 301.1.JPG

JBL 301.1..jpg
 Description:
 Filesize:  126.66 KB
 Viewed:  315 Time(s)

JBL 301.1..jpg

JBL 301.1...jpg
 Description:
in poza se vede clar ca are 4 borne la iesire + - /+ -
 Filesize:  147.5 KB
 Viewed:  342 Time(s)

JBL 301.1...jpg

Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 2:27 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Aceasta este schema care am gasit-o pe net ... ma poate lamuri cineva sa nu fac vre-o prostioara si sa ard subwooferul sau statia:(

manual jbl.JPG
 Description:
din poza reiese ca se pot lega si 2 subwoofere dar amplificatorul este monobloc..asa scrie si pe site BE LOUD
 Filesize:  141.95 KB
 Viewed:  952 Time(s)

manual jbl.JPG

Pigoo
Utilizator pe cale de disparitie
Utilizator pe cale de disparitie

Data înscrierii: 08/Oct/2008
Locație: Constanta

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 3:59 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

iesirile de la amplificator sunt dublate, nu sunt doua canale separate
deci le poti conecta oricum, atat timp cat + e cu + si - e cu -
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 10:02 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

pai si atunci cum se explica legarea a 2 subwoofere ,difuzoare daca amplificatorul este monobloc adica pe un singur canal?cume cu impedanta 2-4 ohmi,isi ia amplif-ul singur impedanta?eu nu am mai intalnit un amplificator monobloc la care sa poti conecta 2 dif separat...stima
Sugar20
Priceput

Data înscrierii: 19/Iun/2010
Locație: Timis

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 11:47 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Daca ai o singura iesire la incinta iti da 2 ohmi si legi pur si simplu + de la subwoofer la care plus vrei tu de la statie iar cu - lafel.
Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 11:59 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am inteles...si in prima poza /prima schema de conectare am vazut ca pot lega 2 difuzoare /subwoofere...se poate si asa?eu asta nu inteleg...cum pot lega 2 dif pe un amplif monobloc...am legat subwooferul la statie si merge oricum as lega firele +cu+ si -cu-
Body28
Audiofil

Data înscrierii: 08/Iul/2008
Locație: Panciu/now Iasi

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 1:08 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Aparent nu intelegi destul de multe lucruri.
Deci:
1. Amplificatorul monobloc este un amplificator cu o singura iesire. Acea iesire poate suporta, daca iti dai interesul si ai grija la impedanta, 50 de subwoofere/difuzoare. Acelasi lucru se aplica si la un amplificator de n canale. Singurul "dezavantaj", impropriu spus, sau diferenta intre un amplif mono cu 2 subwoofere si unul stereo (2 canale) cu 2 subwoofere este ca in a doua configuratie ai balance (adica semnal stanga separat de cel dreapta).
2. Ai un subwoofer cu 2 difuzoare de 4 ohmi. Varianta evidenta, este sa-l conectezi la amplificator la una din iesiri, oricare, dupa cum ti s-a explicat si mai sus, trebuie sa respecti doar polaritatea.
Poti conecta subwooferul si altfel, daca te incanta mai mult: il desfaci si refaci traseele astfel incat din subwoofer iesi cu alimentarea pt fiecare, deci 2x+ si 2x-, pe care le conectezi la amplificator, la cele 2 perechi de iesiri (care de fapt e doar una, in spate imagineaza-ti un Y pentru fiecare fir).
Configuratia a doua este evident inutila.

Cred ca ti-am raspuns la intrebari:
- da, poti lega oricate subwoofere/difuzoare
- da, orice plus si minus din amplificator face acelasi lucru, pt ca sunt practic acelasi lucru.

Scuze de explicatiile stufoase, sunt pe tren si ma plictisesc :p
Sus
Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 2:05 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Multumesc mult de tot pt sfaturi si explicatii ...am inteles acum in mare parte care e treaba cu 4 borne dar defapt un singur canal...totusi zic eu,inutile cele 4 borne,se puteau face simplu + si - daca e monobloc si nu se mai chinuia omul sa inteleaga de ce are 4 borne ca si cum ar fi 2 canale...logic gandind dupa cum scrie si in detalii MONOBLOC=1 CANAL=2FIRE : D
Ma gandeam daca "deznod" firele in subwoofer si fac pt fiecare in parte iesire o sa am pe fiecare iesire difuzor,cate 4ohmi deci le pot lega pe ambele la amplif, dar puterea este mai mica decat daca le-as folosi in paralel pe 2 ohmi?

Sugar20
Priceput

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 4:08 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Norbertyno a scris:
Multumesc mult de tot pt sfaturi si explicatii ...am inteles acum in mare parte care e treaba cu 4 borne dar defapt un singur canal...totusi zic eu,inutile cele 4 borne,se puteau face simplu + si - daca e monobloc si nu se mai chinuia omul sa inteleaga de ce are 4 borne ca si cum ar fi 2 canale...logic gandind dupa cum scrie si in detalii MONOBLOC=1 CANAL=2FIRE : D
Ma gandeam daca "deznod" firele in subwoofer si fac pt fiecare in parte iesire o sa am pe fiecare iesire difuzor,cate 4ohmi deci le pot lega pe ambele la amplif, dar puterea este mai mica decat daca le-as folosi in paralel pe 2 ohmi?

Nu deznoda tu nimic!
Daca lasi asa ai 2 ohmi, daca le desfaci o sa ai tot 2 ohmi, deci iti faci de lucru degeaba!

Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 4:26 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

De ce sa am 2 ohmi daca difuzoarele sunt pe 4 ohmi separat si doar in paralel au 2 ohmi?
Amplificatorul suporta aceste caracteristici:
...nu inteleg de ce zici ca am tot 2 ohmi daca le deznod?
ps:te referi la faptul ca inauntru bornele de la amplif sunt unite intr-una singura,sau ceva de genul si este ca si cum as uni firele la difuzoare?
sa inteleg atunci ca ar fi trebuit sa am difuzoare de 8 ohmi legate in paralel ca sa dea 4 ohmi pe amplif?

Sugar20
Priceput

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 4:44 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Norbertyno a scris:
De ce sa am 2 ohmi daca difuzoarele sunt pe 4 ohmi separat si doar in paralel au 2 ohmi?
Amplificatorul suporta aceste caracteristici:
...nu inteleg de ce zici ca am tot 2 ohmi daca le deznod?
ps:te referi la faptul ca inauntru bornele de la amplif sunt unite intr-una singura,sau ceva de genul si este ca si cum as uni firele la difuzoare?
sa inteleg atunci ca ar fi trebuit sa am difuzoare de 8 ohmi legate in paralel ca sa dea 4 ohmi pe amplif?

La amplif ai 2x + si 2x - deci puterea cea mai amre o ai la 2 ohmi!
Tu ai 2 difuzoare!
Fiecare difuzor are 4 ohmi!
Daca le legi pe ambele la amplif o sa-ti deie 2 ohmi, exact ce vrei tu!

Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 4:49 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Asta am inteles prin urmare dif ar trebui sa aiba 8 ohmi fiecare ca sa fie 4 ohmi pe iesirea de la amplif..corect?Stima
Sugar20
Priceput

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 5:24 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Norbertyno a scris:
Asta am inteles prin urmare dif ar trebui sa aiba 8 ohmi fiecare ca sa fie 4 ohmi pe iesirea de la amplif..corect?Stima

Nu iti trebuie de 8 ohmi difuri.....amplifu tau merge si la 2 ohmi....iar ce ai tu acuma 2 difuri cu 4 ohmi fiecare e numa bine.

Norbertyno

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 6:14 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Da,asa e...multi au zis ca la 2 ohmi e mai ok ca la 4...bine ...sincer sa fiu nu stiu exact care este diferenta dintre 4 si 2 ohmi la sunet ,claritate sau putere...stiu doar ca pt auto sunt pe 2 si 4 ohmi iar cele pe 8 -16 ohmi,majoritatea,sunt pt casa.
O intrebare,am specificat ca am o singura iesire din subwoofer adica 2 fire, +si- ,pot lega pe amplificator + la primul + iar - la ultimul -?
In acea schema nu arata ca ar putea fi conectat asa dar eu am incercat toate posibilitatile si oricare + legat la+ si - la - se aude foarte bine...mai mult exista o diferenta si anume subwooferul legat la primul+ si primul- se aude mai incet decat daca il leg la primul + si ultimul - ,aveti idee de ce?
Daca leg 2 dif 4 ohmi,fiecare dif in parte,la amplif,puterea amplif este mai mica decat daca as lega doar 1 subwoofer cu 2 dif legate in paralel?

ssrli
Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007
Locație: Cj-N

MesajTrimis: Vin Apr 22, 2011 11:14 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

2 ohmi sau 4 ohmi, tot una e la sunet, daca puterea e aceeasi.

Ideea cu 2 "iesiri" e sa poti conecta usor 2 difuzoare in paralel.

Intern, bornele sunt conectate in paralel, pentru situatii cand ai 2 difuzoare, fiecare cu cablajul lui si vrei sa le legi in paralel la amplificator. In loc sa inadesti firele si sa te conectezi la o singura mufa, conectezi fiecare fir la o borna si vor fi legate in paralel. Daca vrei sa legi asa, difuzoarele trebuie sa fie amandoua de minim 4 ohmi, ca sa ai o impedanta finala de 2 ohmi.

Daca ai un singur difuzor, poti sa-l legi la oricare din bornele de plus si minus, tot la fel se va comporta.
Ca sa iti faci o idee, asa arata "inauntru" bornele respective

Poate la al tau e + - + -, tot la fel sunt legate, eu am desenat varianta mai simpla Laughing

Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Amplificatoare auto Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina 1, 2  Următoare
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum