|
Autor |
Mesaj |
stoica_marius82
Data înscrierii: 15/Feb/2007 Mesaje: 32
|
Trimis: Sâm Mar 10, 2007 11:16 pm Titlul subiectului: filtrul subsonic |
|
|
ce este filtrul subsonic,ce face el? sunt noob scuze!ziceti si voi pe romaneste ca am mai gasit explicatii da sa mor daca-am inteles ceva,multumesc |
|
Sus |
|
 |
andrei006 Priceput
Data înscrierii: 05/Sep/2006 Mesaje: 338 Locație: bucuresti
|
Trimis: Sâm Mar 10, 2007 11:46 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cu ajutorul filtrului subsonic "scapi" de toate tonurile nedorite. Daca folosesti filtru subsonic ajuti subwooferul, in sensul ca il scapi de niste frecvente foarte joase care sunt reproduse mai greu.
Cu alte cuvinte ai un bas mai clar ...
este de 15 si 30 hz |
|
Sus |
|
 |
adi_0106 Priceput

Data înscrierii: 11/Sep/2006 Mesaje: 553 Locație: Iashington
|
Trimis: Dum Mar 11, 2007 12:05 am Titlul subiectului: |
|
|
andrei006 a scris: | Cu ajutorul filtrului subsonic "scapi" de toate tonurile nedorite. Daca folosesti filtru subsonic ajuti subwooferul, in sensul ca il scapi de niste frecvente foarte joase care sunt reproduse mai greu.
Cu alte cuvinte ai un bas mai clar ...
este de 15 si 30 hz |
ai explicat ..... tot
un filtru subsonic este un montaj care are rolul de a taia frecventele ... subsonice
din cate stim ... spectrul audio este cuprins intre 20 si 20.000 hz
dar cum frecventele de la capatul spectrului sunt cam .... neauzibile ... e inutil sa fortam sistemele de sunet sa le reproduca
si sa individualizam aspectul .... discutam doar de frecventele foarte joase - pt redarea carora este nevoie de difuzoare mari care sa faca curse mari - iar aici apare problema
statiile amplifica cu usurinta seamnale de 20 hz ... chia si sub 20 ... pot ajunge sa amplifice chiar si curent continuu .... dar unui difuzor de dimensiuni relativ mici ii este foarte greu sa le redea .... si aici intervine necesitatea unui filtru subsonic - filtru are are rolul de a scoate din spectrul amplificat si trimis in difuzor - acele frecvente pe care difuzorul nu le poate reda cu usurinta
cat despre cei 15 si 30 hz de care zicea andrei ..... is niste abureli
frecventa asta - ca si la orice alt tip de filtru este reglabila .... si se regleaza din componentele pasive ale filtrului (in cazul filtrului pasiv) sau din componentele pasive aflate in bucla de reactie a operationalului (in cazul filtrului activ)
sper ca ati inteles ce am vrut sa zic  |
|
Sus |
|
 |
stoica_marius82
|
Trimis: Dum Mar 11, 2007 12:27 am Titlul subiectului: |
|
|
daca frecventele percepute sunt peste 20 hz inseamna ca un amp daca are reglaje pe lpf de 40 hz pana la 300 hz nu reda aceste frecvente,nu am studiu in domeniu asa ca e cam dificil... sau daca puteti sa-mi dati o schema sau ceva sa-mi dau si io seama ce reglez din bass eq 0db=>12db,si ce rglez din filtre jos si sus,vreau sa iau un amp cu care sa amplific 2 dif si m-am tot uitat de un amp care sa aiba filtru subsonic dar din ce mi-ai scris imi dau seama ca pt amplificare dif nu prea am nevoie de asa ceva,ele nefiind in stare de cele mai multe ori sa redea frecvente asa de joase asa ca pot lua linistit unul fara filtru subsonic,banuiesc ca subsonic au doar cele mono sau pe doua canale care pot fi legat punte pt amplifcare sw,corectati-ma daca gresesc,multumesc |
|
Sus |
|
 |
adi_0106 Priceput

|
Trimis: Dum Mar 11, 2007 9:43 am Titlul subiectului: |
|
|
marius nu iti pot raspunde pe privat pt ca acest privilegiu mi-a fost rapit
stoica_marius82 a scris: | daca frecventele percepute sunt peste 20 hz inseamna ca un amp daca are reglaje pe lpf de 40 hz pana la 300 hz nu reda aceste frecvente,nu am studiu in domeniu asa ca e cam dificil... |
ba le reda - LPF inseamna Low Pass Frequency - adica "trece jos" cum ii zice pe romaneste ..... iar de el trec frecventele joase, cele inalte fiind atenuate
stoica_marius82 a scris: | sau daca puteti sa-mi dati o schema sau ceva sa-mi dau si io seama ce reglez din bass eq 0db=>12db,si ce rglez din filtre jos si sus, |
aia ce vrei tu sa reglezi - nu se poate la filte ..... aia ce zici tu e panta de taiere - care nu este reglabila, reglabila este frecventa de taiere
ca sa reglezi db - iti trebuie un booster
stoica_marius82 a scris: | vreau sa iau un amp cu care sa amplific 2 dif si m-am tot uitat de un amp care sa aiba filtru subsonic dar din ce mi-ai scris imi dau seama ca pt amplificare dif nu prea am nevoie de asa ceva,ele nefiind in stare de cele mai multe ori sa redea frecvente asa de joase asa ca pot lua linistit unul fara filtru subsonic |
poti lua un amplificator fara filtru subsonic - dar sa aiba filtru HPF (high pass frequency = trece sus) care o sa iti taie bassul sub frecventa reglata
de ex: daca HPF are domeniu de reglaj 50:250 hz - tu il setezi la 65 hz si in difuzor nu o sa iti mai ajunga decat frecvete peste 65 hz
stoica_marius82 a scris: | banuiesc ca subsonic au doar cele mono sau pe doua canale care pot fi legat punte pt amplifcare sw,corectati-ma daca gresesc,multumesc |
se folosesc in general la amplificatoarele de subwoofer - care din intamplare sunt mono - pt ca cine are nevoie de stereofonie pe bass ?
deci ... un difuzor de subwoofer nu merita sa fie fortat cu frecvente sub 35 - 40 hz atat timp cat: 1. nu le poate reda corect si 2. oricum nu prea le auzi
astfel se foloseste un filtru subsonic - care este echivalent cu un filtru trece sus (HPF) dar cu frecventa de taiere mult mai joasa - de obicei cuprinsa intre 15 si 45 hz |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

Data înscrierii: 08/Aug/2006 Mesaje: 2945 Locație: galati
|
Trimis: Dum Mar 11, 2007 1:57 pm Titlul subiectului: |
|
|
... ho ma bag si eu in discutia voastra .. este un subiect care ma intereseaza destul de mult !
1201.1 nu are filtru subsonic ... tinand cont ca va fi folosit la 2 ohmi ... dar va amplifica II difuri care insumeaza 700W ... filtrul subsonic este necesar ?!
si daca da ... :
- de unde ar treb sal cumpar ( firma specializata .. sau de la un bun electronist ) ?!
- cum se monteaza .. si unde !
multumesc ! |
|
Sus |
|
 |
stoica_marius82
|
Trimis: Dum Mar 11, 2007 2:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
multumesc mult |
|
Sus |
|
 |
adi_0106 Priceput

|
Trimis: Dum Mar 11, 2007 9:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
Shokaliptiku a scris: | ... ho ma bag si eu in discutia voastra .. este un subiect care ma intereseaza destul de mult !
1201.1 nu are filtru subsonic ... tinand cont ca va fi folosit la 2 ohmi ... dar va amplifica II difuri care insumeaza 700W ... filtrul subsonic este necesar ?!
si daca da ... :
- de unde ar treb sal cumpar ( firma specializata .. sau de la un bun electronist ) ?!
- cum se monteaza .. si unde !
multumesc ! |
nu are treaba puterea .... atat timp cat ampliful iti baga frecvente subsonice - difuzorul tot se va plimba inutil
in cazul subwooferelor care urmeaza sa fie forjate - un filtru subsonic este strict necesar, pt ca daca bagi o melodie care contine vre-o sinusoidala de 30 hz intr-un dif cu 700 W la bornele - ai mici sanse sa nu-l duci X-mech - si implicit sa il distrugi
eu recomand sa se folosesca un filtru subsonic reglat sa taie sub 35 hz
acest tip de filtru - fiind unul activ se monteaza inaintea amplificatorului
de unde sa il cumperi ? nu cred ca gasesti vre-un filtru d`asta de cumparat
mai bine cauti un mester bun - si ii zici sa iti faca unul cu niste operatioane de calitate |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Lun Mar 12, 2007 8:00 am Titlul subiectului: |
|
|
multumesc frumos de raspuns ...
un singur lucru nu mie f clar ... cum adik inainte de amplificator !? subsonicul tre montat pe cablul de semnal ce pleaca din HU si intra in statie !? pe acest cablu trebuie montat filtrul subsonic ?!
multumesc incodata ! |
|
Sus |
|
 |
adi_0106 Priceput

|
Trimis: Lun Mar 12, 2007 9:45 pm Titlul subiectului: |
|
|
Shokaliptiku a scris: | un singur lucru nu mie f clar ... cum adik inainte de amplificator !? subsonicul tre montat pe cablul de semnal ce pleaca din HU si intra in statie !? pe acest cablu trebuie montat filtrul subsonic ?!! |
exact
astfel in amplificator nu intra decat semnalul "ras" de frecventele subsonice .... semnalul este amplficat si bagat in difuzor |
|
Sus |
|
 |
Shokaliptiku Audiofil

|
Trimis: Mie Mar 14, 2007 7:28 am Titlul subiectului: |
|
|
acum mie clar !
multumesc ! |
|
Sus |
|
 |
Zdrang Pasionat

Data înscrierii: 16/Feb/2007 Mesaje: 112 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Mie Mar 14, 2007 11:34 am Titlul subiectului: |
|
|
adi_0106 a scris: | mai bine cauti un mester bun - si ii zici sa iti faca unul cu niste operatioane de calitate |
Ok, Âși ĂŁla unde Ăźl gĂŁsim?  |
|
Sus |
|
 |
adi_0106 Priceput

|
Trimis: Mie Mar 14, 2007 3:27 pm Titlul subiectului: |
|
|
Zdrang a scris: | adi_0106 a scris: | mai bine cauti un mester bun - si ii zici sa iti faca unul cu niste operatioane de calitate |
Ok, Âși ĂŁla unde Ăźl gĂŁsim?  |
hmm ..... buna intrebare
pai .... pune un anunt la rubrica de vanzari/cumparari pe un forum de electronica si ... zi ce vrei ... si sigur va fi cineva dispus sa te ajute
sau .... vezi ca pe www.psc-audio.ro - mai exact aici vinde filtru activ .... da-i un mail si intreaba daca poate sa iti modifice filtrul ala ... sa iti faca ce ai tu nevoie  |
|
Sus |
|
 |
o&g Audiofil

Data înscrierii: 12/Aug/2006 Mesaje: 2761 Locație: alba-iulia
|
Trimis: Dum Mar 25, 2007 11:34 am Titlul subiectului: |
|
|
adi_0106 a scris: | [
vezi ca pe www.psc-audio.ro - mai exact aici vinde filtru activ .... da-i un mail si intreaba daca poate sa iti modifice filtrul ala ... sa iti faca ce ai tu nevoie  |
am dat eu mail si mi-au spus: "Stimate domn,
Din pacate nu va putem ajuta cu un filtru subsonic. Fil001 este alimentat cu 2x14,5 nu 1x14,5 din pacate.
Florin PSC-Audio" |
|
Sus |
|
 |
adi_0106 Priceput

|
Trimis: Dum Mar 25, 2007 3:23 pm Titlul subiectului: |
|
|
mda ...... deci problema nu e constructia unui filtru subsonic in sine - ci alimentarea lui - mai exact alimentarea cu tensiune negativa
pt asta - este necesar un montaj care din +12 V sa faca -12 V
era ceva pe net - pe pagina cu proiecte a lui Elliot - dar am cautat acum si nu am mai gasit
 |
|
Sus |
|
 |
|