Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Subwoofer Low budget ?
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere

Autor Mesaj
Cosmin535

Data înscrierii: 09/Apr/2012

MesajTrimis: Mar Apr 10, 2012 11:37 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Facem facem, pentru jbl insa ar trebuii 117-125l prea mare. Multumesc pentru raspunsuri.

Am facut simulari cu bass box 6 pro pt alpine SWG-1244 cred ca o sa merg si eu pe difuzorul asta. Incinta are 62,87 l (73,87l total) acordata la 26,5 hz port 350*35*765. Sa fie oare prea mare incinta? Producatorul recomanda maxim 55l.

sw3.png
 Description:
o schita
 Filesize:  344.22 KB
 Viewed:  628 Time(s)

sw3.png

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Bogdi24
Priceput

Data înscrierii: 03/Ian/2011
Locație: Timisoara

MesajTrimis: Mar Apr 10, 2012 8:19 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Cosmin535 a scris:
Facem facem, pentru jbl insa ar trebuii 117-125l prea mare. Multumesc pentru raspunsuri.

Am facut simulari cu bass box 6 pro pt alpine SWG-1244 cred ca o sa merg si eu pe difuzorul asta. Incinta are 62,87 l (73,87l total) acordata la 26,5 hz port 350*35*765. Sa fie oare prea mare incinta? Producatorul recomanda maxim 55l.

Cum naiba,tiai pus tu specificatiile la difuzor ca new driver?sau lai gasit in lista.Eu unul imi prind urechiile in el Mad
Sus
Cosmin535

MesajTrimis: Mar Apr 10, 2012 9:53 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ai detaliile difuzorul, le introduci la new drive...simulezi in functie de ce vrei sa faci, e prima data cand il folosesc dar m-am prins repede ce si cum. Vreau insa sa-mi confirme cineva daca ce am calculat e corect sau s-a strecurat undeva vreo gresala. Schita e facuta in google sketchup. Astept un raspuns de la baubau, face opere de arta si il consider printre cei mai indicati sa dea un sfat.

Alpine SWG-1244 specificatii.pdf
 Description:

Download
 Filename:  Alpine SWG-1244 specificatii.pdf
 Filesize:  477.88 KB
 Downloaded:  315 Time(s)

Sus
doggovy
Priceput

Data înscrierii: 24/Apr/2007

MesajTrimis: Mar Apr 10, 2012 10:36 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Cosmin535 a scris:

Difuzorul asta are un Fs=28 Hz iar tu ai acordat incinta la 26,5hz. E indicat sa acordezi incinta cu minim 2-3 hz peste FS-ul difuzorului.
Nu am simulat acest difuzor inca, daca am timp o sa o fac , dar la prima vedere nu cred ca e ok acordajul facut de tine, sectiunea portului (cred ca e mic si o sa fluiere aerul prin el). E posibil din cauza acordajului sub frecventa de rezonanta a difuzorului in aer sa ai un f3 la o frecventa mai mare decat cea de acordaj. Asta inseamna ca raspunsul in frecventa va incepe sa cada inainte ca ansamblul incinta + difuzor sa atinga randamentul maxim (la frecventa de acordaj).

Cum vrei sa simulezi incinta, pentru bubuiala (SPL) sau pentru muzica (SQ)?

Cosmin535

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 7:07 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru raspuns doggovy, as vrea sa fie undeva intre, dar mai apropiat de SQ. Nu cunosc toate detaliile, asta e motivu pentru care apelez la cei care au experienta in domeniu. Acordata la 31 hz f3=30.72 Ce reprezinta f3?
Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 9:41 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

f3 este frecventa la care avem o scadere cu -3dB a SPL-ului difuzorului.
babeste...3db este zona de unde urechea incepe sa perceapa o diferenta, crestere sau scadere a SPL-ului.

3db corespunde unei dublari(+3db) sau injumatatiri(-3db) a puterii.

abia la 10 decibeli urechea percepe injumatatirea(-10db) sau dublarea nivelului(+10db)

Ultima modificare efectuată doggovy la Mie Apr 11, 2012 10:05 am, modificat de 2 ori în total
Sus
Cosmin535

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 9:46 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ok, ideal ar fi ca frecventa de acordare sa fie egala cu f3, pentru ca ansamblul sa aiba randament? Suprafata portului este de 122,5 cm^2, cat recomandati?
Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 10:05 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am simulat o incinta pentru acest Alpine. E inutil sa incerci o incinta care sa mearga spre spl. Pentru o crestere cat de mica trebuie sa sacrifici prea mult din frecventele joase si asta nu cred ca este de dorit. Parerea mea este ca trebuie simulata o incinta care sa pastreze un raspuns liniar.
Pentru asta poti face o incinta de 60 litri acordata la 33 hz (f3 = 31,3hz) si un port cu lungimea de 50 cm si o suprafata de minim 115 cm2 pentru a asigura o viteza optima a aerului prin port.
Atentie, pentru orice crestere a suprafetei portului este necesara o lungire a portului.
Daca vrei sa te joci cu dimensiunile portului ai grija ca la modificarea lor sa nu se modifice frecventa de acordaj Fb si stai cu ochii pe graficul care indica viteza aerului prin port (VV- vent air velocity) sa nu depaseasca 17 m/s la cel mai inalt punct.

Cosmin535 a scris:
Ok, ideal ar fi ca frecventa de acordare sa fie egala cu f3, pentru ca ansamblul sa aiba randament? Suprafata portului este de 122,5 cm^2, cat recomandati?

Nu, nu e un ideal sa fie egale.
Daca sunt egale inseamna ca ansamblul are randament maxim dar in acelasi timp sesisezi o atenuare....e ciudat, nu? se cam bat in cap Smile

Cosmin535

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 10:09 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Multumesc foarte mult pentru ajutor, o sa fac o simulare si apoi o sa construiesc incinta in google sketchup si o sa o pun aici. Daca mai aveti timp si bunavointa sa va uitati la ea dupa ce o termin ar fi super. Ce parere aveti despre www.be-loud.ro/produse/Subwoofere_auto/Infinity/REF_1260W/ ar fi mai bun ca Alpinul?
Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 10:34 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Cosmin535 a scris:
Ce parere aveti despre www.be-loud.ro/produse/Subwoofere_auto/Infinity/REF_1260W/ ar fi mai bun ca Alpinul?

Aici sunt datele difuzorului Infinity http://manuals.harman.com/INF/CAR/Boxes%20and%20Parameters/1260W_final.pdf
Poti incerca o simulare in paralel cu Alpine-ul pentru obesrvarea diferentelor.
Nu cunosc produsul asa ca nu ma pot pronunta asupra lui.
Am facut o simulare in urma careia zic ca ar fi mai bine sa ramai pe Alpine.

Atentie totusi...programele de simulat ofera doar o imagine despre cum s-ar comporta un difuzor, asta nu inseamna ca in realitate nu e loc de abateri de la grafice.
Atentie si la volumul total al incintei. Volumul intern total va trebui sa fie compus din volumul simulat in program la care se adauga volumul difuzorului (3-4 litri pentru cele din categoria care te intereseaza), volumul portului cu tot cu grosimea peretilor lui, nu doar al golului, volumul pieselor de rigidizare a incinteisi orice altceva care este introdus in incinta si ocupa volum.

Cosmin535

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 10:44 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am luat in calcul volumul portului cu grosimea peretilor si volum difuzorului, ce nu am adaugat...ranforsarile, cam greu de calculat avand in vedere ca nu or sa aiba o forma regulata(dar o sa gasesc o solutie). Am facut o simulare pentru infinity, este mai ok alpinul.
Am o problema insa, la un volum de 60 l cu o frecventa de acordare de 33Hz, la un port cu suprafata de 115 cm^2 imi da o lungime de 40.86 cm. Gresesc undeva?

port.png
 Description:
 Filesize:  114.71 KB
 Viewed:  375 Time(s)

port.png

dimensiuni.png
 Description:
 Filesize:  103.67 KB
 Viewed:  362 Time(s)

dimensiuni.png

Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 12:07 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

De ce trebuie ca ranforsarile sa aibe forme neregulate? Foloseste ranforsari de forma dreptunghica, triunghica, trapezoidala daca incinta este trapezoidala. Se pot calcula usor volumele dislocuite de acestea.

Cand simulezi nu te chinui sa stabilesti in program dimensiunile incintei trapezoidale. Programul nu tine cont de toate voumele decat daca le introduci corect in sectiunea "Interior". Chiar si asa... daca portul este prea lung o sa iasa erori pentru ca programul il vede ca fiind drept. In realitate tu poti coti portul in incinta pe 2 din fetele ei.
In concluzie, simuleaza intr-o incintaparalelipipedica. Afli volumul net, adaugi toate celelalte volume si iti stabilesti dimensiunile finale.

Las pozele sa vorbeasca...

vents.jpg
 Description:
Alege pentru vent o forma rectangulara. Mai mult ca sigur ca aceasta forma o vei folosi. Este usor de realizat folosindu-te de unul din peretii incintei. Rigidizarea ventului nu este asa stricta ca in cazul unuia realizat din teava de pvc.
 Filesize:  76.66 KB
 Viewed:  284 Time(s)

vents.jpg

damping.jpg
 Description:
Intr-o incinta bass-reflex nu este nevoie de material de damping. Undele stationare nu iau nastere. Ar trebui sa executi o incinta cu dimensiuni intre 2 pereti de cel putin 1,5 metri ca sa ia nastere unde stationare corespunzatoare frecventei de 114 hz. C
 Filesize:  71 KB
 Viewed:  299 Time(s)

damping.jpg

box.jpg
 Description:
 Filesize:  80.22 KB
 Viewed:  289 Time(s)

box.jpg

Cosmin535

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 2:44 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am mai intampinat o problema, valoarea Pe a difuzorului acesta este 250 w sau 800 w?

Am facut simulare folosind Pe=250 w , 60 l incinta[81,12-(2,8 difuzorul-16,18 portul-2,14 ranforsarile)], port 400*40*715 acordata la 33 hz.
Viteza maxima a aerului prin port este de 11,3ms/30 hz

subwoofer alpine.png
 Description:
Sunt suficiente ranforsarile?
 Filesize:  69.29 KB
 Viewed:  381 Time(s)

subwoofer alpine.png

subwoofer alpine2.png
 Description:
Cam asa as vrea sa arate la final.
 Filesize:  86.9 KB
 Viewed:  307 Time(s)

subwoofer alpine2.png

grafic.png
 Description:
 Filesize:  58.45 KB
 Viewed:  301 Time(s)

grafic.png

viteza aer port.png
 Description:
 Filesize:  58.01 KB
 Viewed:  288 Time(s)

viteza aer port.png

Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 6:44 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Pe = 250 W

Programul tau este setat sa simuleze incinte home. Pentru a modifica setarea pentru auto mergi la Edit/Preferences/General si bifeaza "Automotive" in loc de "Architectural".
Se va modifica curba de raspuns in frecventa, ca forma (nu am fost atent la valori pe partea de joase) dar doar in partea de sus a spectrului audio.

In rest totul e OK.
Personal prefer un raspuns liniar si cu extindere cat mai mult in jos. Prefer sa sacrific 3 db daca raspunsul are "cocoasa" pentru un castig cat de mic in jos + liniarizarea raspunsului.

Cosmin535

MesajTrimis: Mie Apr 11, 2012 10:37 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru ajutor si sper ca nu l-am deranjat pe Bogdi24 ca m-am bagat pe topicul lui, nu avea sens sa fac inca un topic cu acelasi lucru.

Oricum e mai bine sa fie incinta mare pt ca o sa o pot modifica la nevoie, e simplu sa-i micosrez volumul adaugand inca ceva ramforsari sau chiar micsorand-o.
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3  Următoare
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum