Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Taierea/masurarea/scurtarea portului BR, dimensiuni date ???

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere

Autor Mesaj
zuzu11
Pasionat

Data înscrierii: 06/Mai/2012
Locație: Timisoara

MesajTrimis: Sâm Dec 08, 2012 7:45 pm    Titlul subiectului: Taierea/masurarea/scurtarea portului BR, dimensiuni date ??? Răspunde cu citat (quote)

As vrea sa stiu si eu exact cum se face, am calculat dimensiunea portului de bass reflex, si vreau sa trec la ajustarea tubului. Diametru interior este de 76mm,lungime 250mm, dupa specificatiile tubului bass reflex.
Sa zicem ca dimensiunea portului de care am nevoie, este de 200mm. Problema este ca atunci cand masor, doar tubul dintre gulere,cele rotunjite, intr-adevar are lungimea 250mm, dar peste el vin atasate si cele 2 gulere evazate (imi pare rau dar nu stiu cum sa le numesc), iar odata ce sunt montate si ele, lungimea dint-o extremitate in cealalta, este 350 mm. De aici si dilema mea, sunt indus in eroare, si nici nu stiu cum si ce sa masor atunci cand il scurtez.
Este cineva care se pricepe, sa imi spuna si mie modalitatea corecta ? de unde si pana unde masor, cat si cum scurtez, de unde se calculeaza lungimea,ca sa am cat imi trebuie. Am facut tot felul de simulari si calcule, am folosit Winisd, si imi trebuie diametrul interior 76, si lungimea tubului br de 200 mm .

BRKAH505.jpg
 Description:
 Filesize:  11.92 KB
 Viewed:  3149 Time(s)

BRKAH505.jpg

1973492_1_large.jpg
 Description:
 Filesize:  21.08 KB
 Viewed:  263 Time(s)

1973492_1_large.jpg

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
doggovy
Priceput

Data înscrierii: 24/Apr/2007

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 12:48 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

parca ti s-a mai explicat o data aici : http://www.be-loud.ro/forum/putin-ajutor-cu-un-tub-bass-reflex-va-rog-t15178.html
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 1:04 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Intradevar, mi s-a mai explicat odata, multumesc pentru evidentiere, ai un spirit de observatie foarte ascutit, dar problema e ca am urmat sfatul lui pigoo, iar acum subwooferul suna ca o besina, scz de expresie, intre timp am facut putina cercetare cu Winisd, si am ajuns la concluzia ca sfaturile primite in postul pe care mi l-ai linkuit tu, au fost cel putin partial eronate, daca nu total, tocmai de aia am mai deschis un topic cu titlu scurt si la subiect, ca sa aflu.
De exemplu, mi-a spus ca acordarea initiala era la 45 de Hz, si mi-a spus cat sa ajustez pentru o acordare in jur de 35 de Hz, si a iesit un dezastru, dupa ce am invatat si eu putin si am facut niste simulari, s-a dovedit total aiurea, acordarea initiala era 37.80 de Hz, iar noua acordarea dupa cum a spus pigoo sa fac, a fost in jur de 45 de Hz, deci suna oribil.
Intre timp am mai gasit o postare pe internet, in care cineva este de parere ca in lungimea portului se iau in calcul si marginile cele evazate, ceea ce iarasi este in contradictie cu ce a zis Pigoo, deci aici apare nedumerirea mea, si de aia doresc si alte pareri, strict la subiect, nu doar de dragul de a posta.
Am stricat deja un tub care n-a fost tocmai ieftin, si as vrea sa fiu sigur ca nu gresesc si cu cel de al doilea.
Deci cu toata stima, nu doresc sa supar pe cineva, dar nu ma intereseaza replici acide, ci doar pareri constructive de la cei care se pricep.
Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 12:24 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am facut o simulare cu BassBox 6 Pro.
Pentru incinta care o ai tu, de 58L volum exterior, asta inseamna un volum intern de 43 L din care se scad aprox 3L volumul difului si inca aprox 2L volumul portului (asa cum de altfel a zis si Pigu) rezultand un volum net pentru simulat de 38L.

Deci, pentru 38L volum net si un port de 350mm lungime (incluzand evazarile) si 76mm diametru interior (86mm exterior) rezulta o acordare a ansamblului incinta-difuzor la 31,12Hz cu un F3=32,41.

Cifrele nu sunt rele, dar in realitate e un dezastru Sad. Subwooferul va hurui ca dracu, adica va avea un bas lung, lent , nedefinit si va suiera vantul prin portul ala ca o vijelie. Din pacate parametri T/S de pe siteul Pioneer nu sunt suficienti pentru a avea un grafic si cu excursia difuzorului si eu nu am stat sa gasesc pe net toti parametri. Daca ii gasesti tu pot face o simulare.

Din pacate acel port are o sectiune prea mica pentru a elimina neajunsurile.
Sfatul meu este sa lasi balta acel port si sa confectionezi unul dintr-o teava PVC folosita la instalatiile de canalizare, cu diametrul de 110mm (exterior).
In incinta ta, cu un port dintr-o teava de 110mm , lungime totala 300mm, vei avea un acordaj de aprox. 41Hz, cam sus, dar totusi cu un F3 la 32Hz.
Elimini in felul asta si din huruitul subwooferului...si din suieratul aerului prin port (s-ar mai auzi ceva la volum... spre maxim).
In opinia mea cred ca setupul asta e "the best thing you can get" de la acest sub.
Nu contest ca cu cateva incercari de simulari in plus nu poti aduce ceva imbunatatiri "sensibile", dar in mare...cam aici te invarti.

Concluzie:
Volum incinta = existent (58L exterior, 37-38L net)
Fb = 41 Hz
F3 = 32 Hz
Lungime totala port = 300 mm
Diametru exterior port = 110 mm.
Group delay max = 18msec/28Hz
Vent air velocity = 26 m/sec la 28 Hz

Ca sa-ti faci o idee despre cum arata raspunsul in frecventa...ai o cocoasa de cca 6db pe la 60Hz, asta fara sa iei in considerare ce adauga masina.

Ai grija si la setarile playerului si amplifului. Taie subwooferul mai jos de 80Hz, joaca-te putin cu frecventa de taiere si vezi unde suna mai bine. Nu are rost sa tai mai sus de 80Hz. Mai sus intri in zona bass si sunetul devine directional. E nasol sa auzi muzica din fata si subwooferul din spate.

Ti-am mai facut o invitatie sa "vezi" cum se aude o incinta de 75 L net acordata la 32 Hz cu un difuzor fara nici o pretentie (JBL GT4-12) amplificat de 2 canale in punte de la un JBL GTO 1004. Iti poti face o impresie macar...dar... ori esti foarte ocupat, ori prea comod Very Happy

zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 12:50 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am facut si eu niste simulari, cu valori introduse la sange, toti parametrii difuzorului, etc, si asta mi-a dat. Cat despre invitatie, o s-o onorez cu placere dar numai dupa data de 15 decembrie, pana atunci fac un curs de 8 ore zilnic si vineri acum am examenul final, si am foarte mult de invatat, miza e mare Very Happy

frecventa.JPG
 Description:
 Filesize:  15.31 KB
 Viewed:  3109 Time(s)

frecventa.JPG

port.JPG
 Description:
 Filesize:  15.43 KB
 Viewed:  3109 Time(s)

port.JPG

cocoasa.JPG
 Description:
 Filesize:  60.89 KB
 Viewed:  261 Time(s)

cocoasa.JPG

Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 12:53 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Sincer sper sa se simta o ameliorare la viteza aerului, inainte cu portul vechi de 67, intradevar se auzea vajaitul, dar numai stand in fata portbagajului deschis, in masina nu se simtea/auzea de loc vajait, si inca un plus la portul nou, are marginile rotunjite dupa cum se vede, cel drept in schimb la margini era drept, ca o teava. Acum singura problema ramasa e ca inca nu sunt convins cum masor dimensiunea dorita la port Very Happy
Sus
doggovy
Priceput

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 7:07 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

ca sa masori portul faci asa: adaugi la partea dreapta din port o jumatate din lungimea partii rotunjite de la exterior si jumatate de lungime de partea rotunjita din interior.
poza aia pusa de Pigu in celalalt topic spune mai multe decat 1000 de cuvinte Smile

PS: simularea ta e gresita. volumul net pentru simulare nu este 40,4 L. Tu ai la interior 43 L din care trebuie sa scazi celputin 4 L pentru difuzor si port.
Diferenta nu e mare... doar ca in realitate incinta va fi acordata putin mai jos.
Una peste alta...33Hz mi se pare un acordaj mult prea jos pentru diful asta intr-o incinta asa mica. Poate intr-o incinta mai mare merge...desi ar trebui simulat pentru certitudine. Nu stim inca ce control are incinta/portul asupra excursiei membranei din moment ce nu cunoastem decat cativa parametri.

zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 7:25 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Volumul intern al cutiei este 43,37 Litri, iar fara difuzor este fix 41,55 Litri.
Mai ramane volumul portului, l-am scazut si ala dupa aproximarea facuta de mine, si mi-a dat valoarea trecuta de acolo. Cand am facut volumul intern, am luat in calcul si grosimea peretilor, 0.18 mm. Deci ce am trecut eu acolo este volumul intern efectiv.
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Dec 09, 2012 7:32 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Volumul difuzorului este de 1.82 Litri.
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum