Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Time alignment
Du-te la pagina 1, 2  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Glosar - termeni din domeniul car audio

Autor Mesaj
AdyB
Pasionat

Data înscrierii: 20/Iun/2008
Locație: Iasi

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 12:38 pm    Titlul subiectului: Time alignment Răspunde cu citat (quote)

Va salut si Hristos a Inviat! Rog pe cineva cu bagajul de cunostiinte necesar sa ma ajute sa inteleg cate ceva despre "time alignment" ce reprezinta si cum se poate realiza.
Cu resprect, Adi.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Body28
Audiofil

Data înscrierii: 08/Iul/2008
Locație: Panciu/now Iasi

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 1:02 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Adevarat a inviat!
Time alignment-ul reprezinta practic plasarea in scena a boxelor.
In mod normal (home audio) asta se face chiar prin mutarea efectiva a difuzoarelor. In car audio, cum de cele mai multe ori acest lucru este imposibil, asa ca s-a introdus time alignment-ul pentru a corecta "pozitia" scenei, pentru ca soferul este in stanga sau dreapta nu pe mijloc.
In cazul nostru, unde soferul este in stanga, sunetul difuzorului/difuzoarelor din stanga ajunge mult mai rapid la ascultator decat sunetul din dreapta.
Time alignment-ul corecteaza acest lucru prin defazarea cu un anumit numar de milisecunde (0.1 in cazul 9812rb) al sunetului. De obicei e independent, eu pe 9812rb am time align pe 4 canale.

Ce sa zic mai mult.. atasez si manualul player-ului meu unde ai cateva formule si poti sa mai citesti cateva detalii (pagina 22).
Cum fac eu setarea asta (mentionez ca nu e neaparat si corect): inchid ochii ( Laughing cam lame, dar merge), imi aleg o melodie cu multe versuri (pt voce in special) si ma joc cu setarile pana "simt" ca sunetul e perfect centrat.

Manual Alpine 9812rb.pdf
 Description:

Download
 Filename:  Manual Alpine 9812rb.pdf
 Filesize:  1.1 MB
 Downloaded:  1112 Time(s)

Ultima modificare efectuată de către Body28 la Dum Apr 11, 2010 2:15 pm, modificat de 1 dată în total
Sus
AdyB
Pasionat

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 1:15 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Merci fain pentru atentie. Mai fac cercetari Smile .
Sus
otzy
Audiofil

Data înscrierii: 14/Feb/2007
Locație: timisoara

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 2:10 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Body28 a scris:

In cazul nostru, unde soferul este in stanga, sunetul difuzorului/difuzoarelor din dreapta ajunge mult mai rapid la ascultator decat sunetul din dreapta.

sunetul difuzoarelor din dreapta ajunge la fel de repede ca sunetul difuzoarelor din dreapta Razz

AdyB
Pasionat

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 2:12 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

otzy poti sa dai mai multe detalii despre time alignament?
Sus
Pigoo
Utilizator pe cale de disparitie
Utilizator pe cale de disparitie

Data înscrierii: 08/Oct/2008
Locație: Constanta

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 2:13 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

chiar daca scrisese gresit eu citisem corect
sunetul de la difuzoarele din stanga ajung mai repede la ureche decat sunetul de la difuzoarele din dreapta .
Sus
Body28
Audiofil

Data înscrierii: 08/Iul/2008
Locație: Panciu/now Iasi

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 2:13 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

otzy a scris:
Body28 a scris:

In cazul nostru, unde soferul este in stanga, sunetul difuzorului/difuzoarelor din dreapta ajunge mult mai rapid la ascultator decat sunetul din dreapta.

sunetul difuzoarelor din dreapta ajunge la fel de repede ca sunetul difuzoarelor din dreapta Razz

Razz
My bad. Se aplica doar daca aveti difuzoare doar pe dreapta Smile) Si decalate eventual Razz
Sus
otzy
Audiofil

Data înscrierii: 14/Feb/2007
Locație: timisoara

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 3:40 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

AdyB a scris:
otzy poti sa dai mai multe detalii despre time alignament?

sincer nu prea pot ca si eu imi prin urechile

ca idee simpla time alignament care ca sunetul difuzoarelor din dreapta soferului sa se auda putin ( cateva milisecunde ) mai repede decat difuzoarele din stanga soferului, ceea ce da impresia ca stai exact intre difuzoare.

cel mai bine cauti pe cineva care are o jucarie care sa stie asa ceva si il rogi sa-ti mute scena si o sa iti dai seama singur ce si cum.

asta mai babeste ca sa prinzi idea Embarassed

@body28
referitor la reglajul tau urechiometric si eu am facut la fel Laughing

nu o fi perfect pentru care se pricepe da e perfect pentru mine Razz

blacired
Priceput

Data înscrierii: 14/Noi/2009

MesajTrimis: Dum Apr 11, 2010 4:18 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Intirziere digitala... Sad ...shit...pe seama naturalitatii... Crying or Very sad ...mai bine mut urechea mai in dreapta! Twisted Evil
Sus
Sharkky
Audiofil

Data înscrierii: 11/Mar/2007
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mie Apr 28, 2010 12:26 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Sau iti pui scaunul pe mijloc ...
Sus
niq
Audiofil

Data înscrierii: 30/Ian/2007
Locație: in masina, inconjurat de boxe...

MesajTrimis: Mie Apr 28, 2010 6:55 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

pai si daca io-l reglez sa fie soferul intre difuzoare ? pasagerul aude cu ecou ? Laughing ca la el inseamna ca se aude decalat...
aproapeom

Data înscrierii: 31/Mar/2009

MesajTrimis: Vin Apr 30, 2010 11:00 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

nu , nu se aude cu ecou ca sunt intarzieri mici
Sus
providius
Priceput

Data înscrierii: 20/Aug/2007
Locație: oradea

MesajTrimis: Vin Apr 30, 2010 7:58 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

blacired a scris:
Intirziere digitala... Sad ...shit...pe seama naturalitatii... Crying or Very sad ...mai bine mut urechea mai in dreapta! Twisted Evil
sincer as fi curios sa ascult o masina facuta doar din pozitionari ale difuzoarelor,pana atunci am ascultat multe sisteme audio care suna destul de bine sa nu ma inclin spre dreapta Laughing
ssrli
Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007
Locație: Cj-N

MesajTrimis: Vin Apr 30, 2010 10:20 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

providius a scris:
blacired a scris:
sincer as fi curios sa ascult o masina facuta doar din pozitionari ale difuzoarelor,pana atunci am ascultat multe sisteme audio care suna destul de bine sa nu ma inclin spre dreapta Laughing

Pozitionare pentru PLD cat mai mic si putin level matching Very Happy

Sus
TAZMANIA
Priceput

Data înscrierii: 12/Noi/2007
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun Oct 04, 2010 9:53 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Se poate face un time aligment foarte exact cu o fizica elementara:

Trebuie sa tinem cont doar de: viteza sunetului (343 m/s), distantele dintre difuzoare si receptor.

Se masoara distanta intre fiecare difuzor si pozitia de ascultare.

Se calculeaza diferenta dintre cel mai indepartat difozor si celelalte difuzoare.

Compensatia este egala cu diferenta dintre difuzoare / viteza sunetului * 1000

Pentru usurinta am atasat un fisier Wink

Reglajul urechiometric este subiectiv.

time aligment.xls
 Description:

Download
 Filename:  time aligment.xls
 Filesize:  26.5 KB
 Downloaded:  627 Time(s)

Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Glosar - termeni din domeniul car audio Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina 1, 2  Următoare
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum