Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Cateva sfaturi incinta pt subwoofere JBL GTO 1214 (350W RMS)

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere

Autor Mesaj
andreypck

Data înscrierii: 02/Feb/2015

MesajTrimis: Lun Feb 02, 2015 11:00 pm    Titlul subiectului: Cateva sfaturi incinta pt subwoofere JBL GTO 1214 (350W RMS) Răspunde cu citat (quote)

Salutare colegi!

Dupa cum spune si titlul, caut cateva sfaturi pentru constructia proprie a unei incinte acustice (care sa intre intr-un portbagaj de dacia logan).
Am cele 2 subwoofere JBL GTO 1214 (350W RMS bucata). Incinta vreau sa o fac din MDF de 18mm, dupa specificatiile producatorului JBL pentru un subwoofer. Eu as dori sa fac incinta dubla, dar dintr-o bucata si cu perete despartitor. Si acum intrebarile:

- pot sa pun cablurile de la difuzor mai groase (de 6mmp fiecare) ?
- vatelina pt izolat se pune in calculul litrilor incintei, deci creste litrajul?
- ranforsarile cum sa le fac, are cineva niste poze?
- sa ii pun sau nu manere?
- portul recomandat pt 1 subwoofer este de 104mm diametru, daca l-as folosi central, pot folosi 1 singur port DUBLU ca arie?
- aveti cumva un calcul facut pentru subwooferul asta? ca ma descurc greu cu WINISD...

Va multumesc pt sfaturi!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Bogdi24
Priceput

Data înscrierii: 03/Ian/2011
Locație: Timisoara

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2015 12:32 pm    Titlul subiectului: Re: Cateva sfaturi incinta pt subwoofere JBL GTO 1214 (350W Răspunde cu citat (quote)

andreypck a scris:
Salutare colegi!

Dupa cum spune si titlul, caut cateva sfaturi pentru constructia proprie a unei incinte acustice (care sa intre intr-un portbagaj de dacia logan).
Am cele 2 subwoofere JBL GTO 1214 (350W RMS bucata). Incinta vreau sa o fac din MDF de 18mm, dupa specificatiile producatorului JBL pentru un subwoofer. Eu as dori sa fac incinta dubla, dar dintr-o bucata si cu perete despartitor. Si acum intrebarile:

- pot sa pun cablurile de la difuzor mai groase (de 6mmp fiecare) ?
- vatelina pt izolat se pune in calculul litrilor incintei, deci creste litrajul?
- ranforsarile cum sa le fac, are cineva niste poze?
- sa ii pun sau nu manere?
- portul recomandat pt 1 subwoofer este de 104mm diametru, daca l-as folosi central, pot folosi 1 singur port DUBLU ca arie?
- aveti cumva un calcul facut pentru subwooferul asta? ca ma descurc greu cu WINISD...

Va multumesc pt sfaturi!

Ciao..Iti pot da cateva sfaturi cat sa te poti descurca cat de cat.

Cablurile pot fi si mai groase ,nu e o problema.
Vatelina se foloseste pentru eliminarea distorsiunilor pe peretii care induc asta.Daca iti gandesti incinta cu un volum bun,nu vei mai avea nevoie de ea.
Ranforsarile le poti pune fie tip rama fie de tip bara in punctele critice ale incintei(practic cele care sunt expuse flambarii cel mai mult)
Daca vrei tu poti sa ii pui manere.
Daca vei folosi o incinta cu perete despartitor,portul dublu pe mijloc nu va comunica cu unul dintre difuzoare.Fie faci volum comun si port comun.Fie faci un ansamblu de incinte (2 la numar) separate intre ele ca fiind independente(fiecare incinta are volumul dedicat si portul ei).

In cazul in care incinta va avea port comun si fara perete despartitor ,da,portul isi va dubla suprafata.In cazul in care se construieste un ansamblu de incinte,portul va ramane acelasi .

Ca si calcul(bine inteles,nu cu winisd Laughing ) ,pentru un rezultat liniar si un acordaj la 38 de hz se poate merge pe urmatoarele caracteristici pentru o incinta Bass-Reflex (atentie ,una singura ! ) 45L interni difuzorului + port cu aria de 130cm2 cu o lungime de 57 cm.

Spor la lucru

564128_348820411876715_1369907637_n.jpg
 Description:
 Filesize:  102.94 KB
 Viewed:  300 Time(s)

564128_348820411876715_1369907637_n.jpg

Sus
andreypck

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2015 3:08 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Mersi mult!

Dar deranjeaza/afecteaza cu ceva litrajul specificat de producator, daca mai captusesc cu 3 cm de vatelina peretii interiori? Caut fisierul cu specificatiile si o sa il atasez.

Cu ranforsarile am inteles.

Tu ce imi recomanzi? Incinta comuna sau separata cu perete si 2 porturi separate?

Ah, apropo, voi gasiti teava PVC de 102mm diametru? Ca eu numai 110 gasesc...

gto1214td.pdf
 Description:

Download
 Filename:  gto1214td.pdf
 Filesize:  66.92 KB
 Downloaded:  492 Time(s)

Sus
Bogdi24
Priceput

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2015 4:29 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Vatelina aia nu e material de damping,si va fi degeaba pusa acolo.Eu nu recomand.Mai bine fa incinta de un litraj corespunzator si gata.

Pentru incepatori e mai ok sa incepi cu incinte cu volum individual,algoritmul de calculare a incintelor cu 2 difuzoare se schimba ,si demersul nu mai e acelasi.

Tevile de PVC sunt varianta cea mai proasta low budget ,zgomotul de port va fi colosal atata timp cat capatul lor nu este flared.Mai bine ai face portul din MDF.
Sus
andreypck

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2015 5:21 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Aha, si ar trebui sa fie flared la ambele capete, nu? si probabil va fi aproape imposibil sa gasesc 2 porturi flared 102x254mm....

Deci ar trebui sa iau suprafata de 82cm2 calculata la diametrul tevii de 102mm si sa o transpun unui "patrat" din mdf care sa aiba aceeasi suprafata.

Propun ca in poza atasata - sa fie pe margini, dar daca trebuie mai lungi porturile, atunci trebuie sa aiba forma de "L" si intreb eu, nu-i nimica daca fac unghi de 90grade...?

proounere.jpg
 Description:
 Filesize:  145.93 KB
 Viewed:  296 Time(s)

proounere.jpg

Sus
Bogdi24
Priceput

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2015 11:25 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

andreypck a scris:
Aha, si ar trebui sa fie flared la ambele capete, nu? si probabil va fi aproape imposibil sa gasesc 2 porturi flared 102x254mm....

Deci ar trebui sa iau suprafata de 82cm2 calculata la diametrul tevii de 102mm si sa o transpun unui "patrat" din mdf care sa aiba aceeasi suprafata.

Propun ca in poza atasata - sa fie pe margini, dar daca trebuie mai lungi porturile, atunci trebuie sa aiba forma de "L" si intreb eu, nu-i nimica daca fac unghi de 90grade...?

Ar fii frumos sa fie flared la ambele capete Very Happy .

Suprafata incearca sa fie de 130cm2 (e mai ok pentru difuzor) si lungime de 57 de cm cu un litraj de 45L interni.Da,patratul acela ar trebuii sa aiba suprafata despectiva.

Nu are absolut nici o problema daca se coteste la 90 de grade insa lungimea trebuie sa fie corespunzatoare.
Sus
andreypck

MesajTrimis: Mie Feb 04, 2015 8:16 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Scuze, eu tot intreb... ca incepatorul Smile

In fisierul .pdf atasat de mine mai sus, ei recomanda un port lung de 25,4cm si diametru 10.2cm, la o incinta de 49.55 litri acordata la 34hz.

Mie nu imi este clar de ce la 45 litri cum spui, portul e asa de lung (57cm).

Probabil ai tu un calcul... de care eu nu stiu Very Happy Smile)

Si inca ceva, daca pastrez aria portului, dar il transform din cilindru in paralelipiped (ca sa nu zic din rotund in dreptunghi Embarassed ), atunci cum ramane cu lungimea lui? ramane aceeasi sau se modifica?

Mersi inca o data!
Sus
Bogdi24
Priceput

MesajTrimis: Vin Feb 06, 2015 2:30 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Trebuie sa transformi suprafata cercului intr-un poligon regulat (sau neregulat) fie el un paralelogram .

Suprafata indicata de mine a fost de 130cm2 si un volum interior de 45L care exclude cel al portului + lungimea portului de 57 de cm.

Asta inseamna ca vei avea un paralelogram cu o suprafata de 130cm2 care se extinde pe o lungime de 57cm ce va indeplini rolul portului.

Aceasta configuratie de incinta a rezultat in urma simularii raspunsului dat de difuzor in incinta.
Sus
andreypck

MesajTrimis: Joi Feb 12, 2015 6:47 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Salut, Bogdi. Am transformat cei 130cm2 in paralelipiped, si o sa fac port din MDF. Ultima nelamurire a mea este lungimea portului.

EU VREAU SA ACORDEZ INCINTA LA 34Hz, conform specificatiilor tehnice atasate cu cateva mesaje inainte. In aceste specificatii, pentru incinte vented, la suprafata portului de 130cm2 am o lungime de 25,4cm si un volum de 49.55L.

POT sa fac asa si sa iasa bine, adica lungime de doar 25.4cm?

Intreb asta, pt ca tu sugerai un port de 57cm pt o acordare la 38Hz si un volum de 45L al incintei.

Multumesc mult pentru lamuriri, a sosit si amplificatorul si vreau sa dau incinta la debitat.... deci sunt NERABDATOR Smile) Laughing Cool
Sus
Bogdi24
Priceput

MesajTrimis: Joi Feb 12, 2015 7:48 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Ciao,acordajul la o anumita frecventa nu se transpune in raspuns liniar .Eu personal iau in calcul acordajul decat atunci cand raspunsul e influentat de frecventa.

Volumul este bun,insa lungimea portului este prea mica,astfel vei avea un spin pe graficul de frecventa.
Sus
andreypck

MesajTrimis: Joi Mar 05, 2015 10:39 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Salut!

Inainte sa dau la debitat incintele (ma horarasem la 2 incinte separate, iar una sa o scot la nevoie pt spatiu in portbagaj, manevrabilitate mai mare, etc.) am zis sa fac o simulare cu o singura incinta SHARED la aceleasi dimensiuni (dublate), in bassbox pro 6, de curiozitate sa vad ce iese.

Pe mine m-a impresionat cum aceleasi subwoofere pot scoate 3 dB in plus doar modificand "camera" lor. Eu sunt incepator, de aceea am vrut sa iti cer un sfat: merita sa fac asa ceva? Adica este REALIST ce am simulat eu?

Cu galben e incinta dubla shared 2x350W (Vb=104 litri), iar cu rosu incinta single 1x350w (Vb=50.96 litri)

Intr-un post anterior ma sfatuiai sa nu fac incinta shared...

Te rog lamureste-ma si cu asta. Mersi mult!

Respect!

1. Normalized amplitude response.jpg
 Description:
1. Normalized amplitude response
 Filesize:  485.36 KB
 Viewed:  292 Time(s)

1. Normalized amplitude response.jpg

2. Custom amplitude response.jpg
 Description:
2. Custom amplitude response
 Filesize:  499.89 KB
 Viewed:  256 Time(s)

2. Custom amplitude response.jpg

3. Maximum acustic power.jpg
 Description:
3. Maximum acustic power
 Filesize:  496.57 KB
 Viewed:  267 Time(s)

3. Maximum acustic power.jpg

4. Vent air velocity.jpg
 Description:
4. Vent air velocity
 Filesize:  495.91 KB
 Viewed:  262 Time(s)

4. Vent air velocity.jpg

5. System impendance.jpg
 Description:
5. System impendance
 Filesize:  498.49 KB
 Viewed:  258 Time(s)

5. System impendance.jpg

Sus
doggovy
Priceput

Data înscrierii: 24/Apr/2007

MesajTrimis: Joi Mar 12, 2015 11:19 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Simuleaza un singur difuzor intr-o incinta. Verifica si graficul cu excursia conului sa nu fie depasita. Ai doua variante, ori faci doua incinte, cate una pentru fiecare difuzor in parte, ori faci una singura care sa aibe un perete despartitor realizand in acest fel doua incinte cuplate. Recomandarea mea este sa nu faci o incinta comuna pentru ambele difuzoare. In caz ca un difuzor va avea probleme celalalt difuzor va trebui sa faca fata intregii incinte si nu va putea. Raspunsul difuzorului va fi afectat iar excursia conului nu va mai fi controlata.

Raspunsul simulat se mai poate liniariza (Fb scade/ Vb creste) daca excursia conului permite.

Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum