| |
| Autor |
Mesaj |
cocolin78
Data înscrierii: 15/Ian/2009 Mesaje: 22
|
Trimis: Dum Ian 18, 2009 2:35 pm Titlul subiectului: clasa amplificatore A,B....D |
|
|
| ce reprezinta clasa de amplificatoare respectiv literele A B D ,care sunt mai bune? |
|
| Sus |
|
 |
adypala Priceput
Data înscrierii: 15/Iun/2008 Mesaje: 253
|
Trimis: Dum Ian 18, 2009 2:54 pm Titlul subiectului: |
|
|
In domeniul amplificatoarelor auto in momentul asta intalnim in practica 3 clase: A, AB si D.
Cele de clasa AB reprezinta peste 90% din total.
Clasa A
Cel mai "simplu" tip de amplificator dar si cel mai performant. Semnalul de iesire este identic cu cel de intrare. Dezavantajul major este randamentul foarte mic, sub 50%. Amplificatorul consuma curent chiar si cand semnalul de intrare este nul. Asta inseamna consum mare si multa caldura ce trebuie disipata. In practica amplificatoarele de clasa A sunt rar intalnite si numai in gamele high end ale unor producatori axati pe scule profi (de exemplu Brax, Helix, Audison etc)
Clasa B
Amplifica doar partea pozitiva sau negativa a semnalului. 2 astfel de amplificatoare puse impreuna, unul amplificand partea pozitiva a semnalului si unul partea negativa pot duce la un amplificator mult mai eficient (75%) dar care nu straluceste la capitolul calitate din cauza erorilor aparute la combinarea celor 2 semnale, partea negativa cu partea pozitiva a semnalului audio amplificat (crossover distorsion)
In practica nu sunt intalnite din acest motiv.
Clasa AB
Combina principiile de functionare ale claselor A si B obtinand o calitate satisfacatoare a sunetului cu o eficienta intre cele 2 tipuri (60%)
Peste 90% din amplificatoare sunt de clasa AB. Cele mai bune pot atinge performante foarte bune, foarte apropriate de clasa A.
Clasa D
Amplificatoarele de clasa D lucreaza convertind semnalul sinusoidal intr-un semnal de tip puls variabil. Acest lucru permite functionarea tranzistoarelor numai in mod deschis/inchis, stari in care consumul de curent este minim. Eficienta depaseste 90% dar calitatea are bineinteles de suferit mult, semnalul analogic obtinut la iesire dupa conversia semnalului de tip puls amplificat in semnal sinusoidal nefiind identic cu semnalul sinusoidal de intrare. Din acest motiv in acest moment clasa D este folosita doar pentru unele amplificatoare mono pentru subwoofere cu un raspuns in frecventa limitat la 250-300 Hz. La aceste frecvente calitatea are foarte putin de suferit si problemele sunt insesizabile. |
|
| Sus |
|
 |
cocolin78
Data înscrierii: 15/Ian/2009 Mesaje: 22
|
Trimis: Dum Ian 18, 2009 3:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
| ms mult pt informatie mai ies un pic din ceata |
|
| Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Dum Ian 18, 2009 3:57 pm Titlul subiectului: |
|
|
Amplificatoare clasa A PURA o sa vezi..cateva ...cam cate degete la o mana in aplicatii in masini. Au eficienta undeva pe la 20%.
| Citat: | | numai in gamele high end ale unor producatori axati pe scule profi (de exemplu Brax, Helix, Audison etc) |
Clasa AB, nu A . Chiar nu ma intereseaza ce gogosi scot pe gura cei de la marketing
Toate amplificatoarele consuma curent in gol, nu doar clasa "A".
Majoritatea amplificatoarelor clasa D viseaza la eficienta de 90%. 70-75% ca sa fim realisti.
Clasa D este folosita in cateva amplificatoare full-range, nu doar la amplificatoare de subwoofer. _________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000
Ultima modificare efectuată de către ssrli la Dum Ian 18, 2009 8:05 pm, modificat de 1 dată în total |
|
| Sus |
|
 |
adypala Priceput
Data înscrierii: 15/Iun/2008 Mesaje: 253
|
Trimis: Dum Ian 18, 2009 4:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
incercam si eu sa par mai 'luminat'  |
|
| Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Dum Ian 18, 2009 7:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
| adypala a scris: | incercam si eu sa par mai 'luminat'  |
Explicatia e foarte buna, doar ca am vrut sa revin asupra unor detalii.  _________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
| Sus |
|
 |
cristimac Priceput

Data înscrierii: 15/Apr/2008 Mesaje: 576 Locație: Arad
|
Trimis: Lun Ian 19, 2009 12:35 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Deci pentru un amplif monobloc pt sub cel mai indicat ar fi clasa D? |
|
| Sus |
|
 |
providius Priceput
Data înscrierii: 20/Aug/2007 Mesaje: 675 Locație: oradea
|
Trimis: Lun Ian 19, 2009 2:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
concluzie trasa in urma...??? _________________ Team SQNLL
Audison,soundstream,scanspeak, polk audio sr,h701/d511,bt400,hollywood energetics |
|
| Sus |
|
 |
jlaudio Pasionat
Data înscrierii: 08/Dec/2008 Mesaje: 105 Locație: Oradea
|
Trimis: Lun Ian 19, 2009 5:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Concluzia... depinde ce vrei sa faci cu monoblock, sa mergi la db drag sau sa asculti pur si simplu. Cert e ca eu prefer AB fata de D, cu toate dezavantajele ei  _________________ /// Alpine 9855R - Audison LRX 1.400 - Audison LRX 4.5 - U-dimension JR comp - JL Audio 12W7 |
|
| Sus |
|
 |
Audi_A6 Audiofil
Data înscrierii: 15/Aug/2006 Mesaje: 952 Locație: bucuresti
|
Trimis: Mar Ian 20, 2009 4:01 am Titlul subiectului: |
|
|
| clasa H exista? |
|
| Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Mar Ian 20, 2009 8:51 am Titlul subiectului: |
|
|
| Audi_A6 a scris: | | clasa H exista? |
Da _________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
| Sus |
|
 |
_vrx_ Priceput
Data înscrierii: 17/Apr/2007 Mesaje: 551
|
Trimis: Mar Ian 20, 2009 12:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
[quote="ssrli"]
Clasa AB, nu A . Chiar nu ma intereseaza ce gogosi scot pe gura cei de la marketing
quote]
de unde sti ?? _________________ no 92 |
|
| Sus |
|
 |
_vrx_ Priceput
|
Trimis: Mar Ian 20, 2009 3:11 pm Titlul subiectului: |
|
|
| providius a scris: | | concluzie trasa in urma...??? |
Concluzia e simpla ...un amplificator va suna BINE daca este facut BINE ! (schema,piese de calitate,imperecheri etc.) mai putin conteaza ca e clasa A , AB . La clasa D e un pic altceva nu se recomanda pe partea de tweeter .
Ce nu s-a mentionat este ca amplificatoarele in clasa A au in general puteri mici si degaja foarte multa caldura ceea ce conduce la un montaj mult mai atent . _________________ no 92 |
|
| Sus |
|
 |
Audi_A6 Audiofil
Data înscrierii: 15/Aug/2006 Mesaje: 952 Locație: bucuresti
|
Trimis: Mar Ian 20, 2009 3:26 pm Titlul subiectului: |
|
|
interesant atunci, mai bine de 10 ani nu am stiut ca am 2 amplificatoare clasa A, scrie pe ele new class A. de receiver stiam ca e clasa H+
tu toate asta multi se plang de sunetul technics.
oricum ce nu inteleg e urmatorul fapt, pe ele scrie un consum de 190w pt cele 2 amp integrate si 230w pe receiver, iar puterile scoase 2x100w din respectiv 5x100wdin |
|
| Sus |
|
 |
_vrx_ Priceput
|
Trimis: Mar Ian 20, 2009 4:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Audi_A6 a scris: | interesant atunci, mai bine de 10 ani nu am stiut ca am 2 amplificatoare clasa A, scrie pe ele new class A. de receiver stiam ca e clasa H+
|
new class aa nu e acelesi lucru cu clasa a ...a facut si technics ampuri in clasa a dar acelea consumau peste 2kw la o putere de 300 wati (se-a3 de ex.)  _________________ no 92 |
|
| Sus |
|
 |
|