|
Autor |
Mesaj |
compteam
Data înscrierii: 04/Dec/2006 Mesaje: 15 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 2:10 am Titlul subiectului: |
|
|
Puteti sa-mi spuneti si mie daca la legarea a doua boxe la o statie (de apartament, nu de masina) trebuie sa respect ceva polaritati ?
Ca de la o vreme imi pare ca pe boxa din dreapta nu se mai aud decat tigaile, adica inaltele. A, si boxa are 4 pini, dar eu nu decat 2 fire pentru ea ?
Daca ma intrebati pe cate cai sunt, nu stiu, Cum fac sa aflu? Cred ca pe 3. Cred. Si am si un subwoofer, dar nu stiu sa reglez nimic pe acolo pe la "crossover" (e un potentiomentru) si asa ca se aude ca un c*r. Si nici din statie nu stiu ce trebuie sa selectez incat se se auda bine in toate trei. Mentionez ca la statie (un AV Panasonic 5.1 HE75) nu am montat si boxele de spate.
Ceva sugestii ?
|
|
Sus |
|
 |
m.technik Pasionat

Data înscrierii: 21/Iul/2006 Mesaje: 100
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 2:51 pm Titlul subiectului: |
|
|
Da se respecta polaritatea. Legi + la + si - la -.
Daca boxa are 4 borne nu e problema. Inseamna ca permite si bi-amping insa nu are rost sa complicam lucrurile.
Cele 4 borne trebuie sa fie legate intre ele 2 cate 2. Astefl, o pereche de borne va fi +, la care va trebui sa legi firul ce vine de la + (de la statie) iar la cealalta pereche legi firul ce vine de la minus.
PS: cred ca bornele boxei arat cam asa. Daca este altfel, ce am spus nu mai este valabil.
Description: |
|
Filesize: |
29.2 KB |
Viewed: |
447 Time(s) |

|
|
|
Sus |
|
 |
compteam
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 4:49 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc pentru raspuns. Da, asa arata mufa de la boxa. Conteaza daca le leg la randul de sus sau la cel de jos?
Dar acum, intrebare de amator: dat fiind ca firele sunt trase pe dupa mobila de la statie la boxe, si ca cele doua fire ca alcatuiesc cablul arata identic, cum naiba stiu care vine din "+"-ul din statie si care din "-"
De mentionat ca NU am aparat de masura. Desi si daca aveam, cred ca erau prea scurte firele lui sa le pot intinde la statie la boxa si sa vad care este fiecare fir.Unu la mana.
Si doi, ce fac cu potentiomentrul ala de Crossover de pe subwoofer. Cum il reglez?
|
|
Sus |
|
 |
m.technik Pasionat

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 6:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
1. Nu conteaza daca legi sus sau jos.
2. Da tu ce fel de cablu ai? Nu e pentru boxe? Ar trebui sa aiba ceva sa le distingi, care este + care -. Ai putea sa iti mai dai seama care este + si care - dupa ureche. Legi firele la boxe intr-un fel si apoi la inversezi. Cand se aud cel mai bine inseamna ca atunci sunt legate corespunzator. Daca legi + la - si invers nu vei avea bass mai deloc deci este destul de usor sa iti dai seama.
3. Acel Crossover are functia de a limita banda de frecvente dorita sa fie redata de subwoofer. Ar trebui sa misti de el si sa il lasi in pozitia in care iti place cel mai mult cum se aude.
|
|
Sus |
|
 |
asus Consultant Be loud!

Data înscrierii: 01/Aug/2006 Mesaje: 2144 Locație: sibiu
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 6:15 pm Titlul subiectului: |
|
|
m.technik a scris: | 2. Da tu ce fel de cablu ai? Nu e pentru boxe? Ar trebui sa aiba ceva sa le distingi, care este + care -. Ai putea sa iti mai dai seama care este + si care - dupa ureche. Legi firele la boxe intr-un fel si apoi la inversezi. Cand se aud cel mai bine inseamna ca atunci sunt legate corespunzator. Daca legi + la - si invers nu vei avea bass mai deloc deci este destul de usor sa iti dai seama.
|
o singura precizare. si cu polaritatea inverstata va suna aproape la fel. fara bas va suna cand sunt defazate una de cealalta, adica de ex stg pusa corect si dr invers. cel mai usor iti dai seama de polaritate dupa miscarea membranei. corect e sa bata spre exterior
|
|
Sus |
|
 |
m.technik Pasionat

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 6:45 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ai dreptate. Trebuia sa precizez sa faca manevra pe rand cu fiecare boxa.
In ceea ce priveste miscarea membranei, aveam eu niste boxe cam ciudate si nu prea imi dadeam seama cum se deplaseaza membrana. Boxele erau de magnetofon Kashtan, de alea la 8 Ohmi si 15 W.
|
|
Sus |
|
 |
o&g Audiofil

Data înscrierii: 12/Aug/2006 Mesaje: 2761 Locație: alba-iulia
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 6:49 pm Titlul subiectului: |
|
|
m.technik a scris: | aveam eu niste boxe cam ciudate si nu prea imi dadeam seama cum se deplaseaza membrana. Boxele erau de magnetofon Kashtan, de alea la 8 Ohmi si 15 W. |
ca sa fi sigur iei o baterie de 1.5V si alimentezi difuzorul si vezi in ce directie iasa membrana
|
|
Sus |
|
 |
m.technik Pasionat

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 7:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
E adevarat ce spui o&g dar el stie care e + si care e - de la boxa, scrie pe terminalii aia. Sau cel putin ar trebui. Nelamurirea lui e ca nu stie polaritatea firelor ce vin de la statie.
|
|
Sus |
|
 |
asus Consultant Be loud!

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 7:09 pm Titlul subiectului: |
|
|
scoti firele din statie si pui acolo bateria
|
|
Sus |
|
 |
compteam
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 7:16 pm Titlul subiectului: |
|
|
Este cablu de boxe, dar parca nu are nimic distinctiv.
Deci baieti, scot cablurile din statie si pun o baterie de 1.5 V intre ele, la acest capat. Partea de la boxe o las legata. (misca o baterie mica de 1.5 V difuzoarele??). Daca membrana dif iese in exterior, inseamna ca unde era "+" de la baterie este cablul de a mers la "+" la boxa, si ca atare il leg la "+" la statie. Si invers.
Corect?
Si fac asta cu fiecare boxa in parte.
Multumesc de raspunsuri. va spun maine ce a iesit.
|
|
Sus |
|
 |
compteam
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 8:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Nu am mai avut rabdare si m-am dus peste ele (statie si boxe). Bag un CD cu Ace of Base si da-i drumu'. Balans pe stanga... bass ok. Oricum asta era buna. Balans pe dreapta... bass ok in camera. Zic WTF ? S-a reparat singura.
Prietena mea, cu ochii intr-o telenovela romaneasca, deja incepea sa faca spumitze, ca-i oprisem sonoru'
Insa imi pica fisa si zic mai, parca se aude de la subwoofer. Si-l scot din priza. Si ce sa vezi... boxa dreapta tigaie la loc.
Trag statia din raft cu toate matele alea de fire in spate si le scot si le inversez (cele pentru dreapta). Rezultatul: se aude la fel. Le inversez si pe cele din stanga si iarasi: se aude la fel. Am facut toate combinatiile (4) de legare si se auzea la fel.
Bun, zic, o fi ars ceva din statie pe canal dreapta. Ia sa inversez boxele. Si asa am descoperit ca boxa dreapta se auzea naspa indiferent daca era pusa pe stanga sau dreapta la statie. Ma duc la ea, ii scot masca si nici o miscare pe dif de bass si difu d mediu. Numai ala mic de inalte. O trag din locul in care e si ma uit in spate: firele legate. Zic ce naiba, s-o fi ars ceva in ea ? Si misc de fire mai cu simt de raspundere, si surpriza: incep sa se auda si basii. Apoi am scos firele (cam desurubate piulitele de strangere) si le-am legat iarasi, mai cu simt. Si acum e ok.
Ce sa inteleg de aici? Ca pilulitele alea s-au desfacut intre timp singure, sau ca s-au mai corodat firele acolo? Nu stiu. Oricum, acum merge.
Insa, partea a doua, cu polaritatea: nu am reusit sa vad incotro se deplaseaza membranele de la difu' de bass (in fata sau in spate). Cel de medii oricum pare nemiscat. Se simte o usoara, usoara vibratie in el.
Indiferent cum am legat firele la ambele boxe, mi se pare ca se aude la fel. La un moment dat chiar mi se parea ca se da mai tare sau mai incet periodic totul, ca intr-o bucla de volum. Am pus-o pe seama CD - ului.
Deci problema este pe jumatate rezolvata. Nu stiu ce sa fac cu polaritatea aceea.
Salutari tuturor, sunteti adevarati
|
|
Sus |
|
 |
asus Consultant Be loud!

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 8:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
daca nu merge cu bateria, pune un house ceva numai cu beat, fara basi profunzi. doar cu ritm. ar trebui sa vezi miscarea mai bine. oricum...daca nu e cablu cu diferenta +/- nu e cablu de boxe. fa un mic efort si schimba-l cu unu calumea. unu siliconat e pe la 1 leu metru. poti lua si simplu, mult mai ieftin.
|
|
Sus |
|
 |
compteam
|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 8:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cred ca ai dreptate. Asta e cea mai buna solutie, sa-l schimb. Mi-e cam sila de tras iarasi pe dupa mobila, pe sub mocheta, pe sub praguri, dar asta e.
Desi cand l-am cumparat, mi-a fost vandut de Media Galaxy drept cablu de boxe (au la mosor acolo la ei).
Spune-mi te rog un magazin de incredere unde gasesc un cablu super. Au la be-loud?
Si poate imi mai dai niste raspunsuri la postul de aici : http://www.be-loud.ro/forum/sistem-de-calitate-ridicata-pentru-megane-sedan-ii-t1083.html
|
|
Sus |
|
 |
compteam
|
|
Sus |
|
 |
m.technik Pasionat

|
Trimis: Lun Dec 04, 2006 9:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
Este bun si primul. Nu trebuie cine stie ce, mai ales ca boxele nu au o putere imensa (nu cred ca au peste 200W, cel mai probabil 100W). Te poti orienta si spre un cablu mai ieftin dar totusi daca iti permiti sa iei la 5 RON/m, ar fi foarte bine.
|
|
Sus |
|
 |
|