Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

putin ajutor cu un tub bass reflex va rog
Du-te la pagina 1, 2  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere

Autor Mesaj
zuzu11
Pasionat

Data înscrierii: 06/Mai/2012
Locație: Timisoara

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 4:40 pm    Titlul subiectului: putin ajutor cu un tub bass reflex va rog Răspunde cu citat (quote)

As avea si eu nevoie de niste sfaturi, am nevoie sa montez un tub bass reflex, si nu ma descurc foarte bine.
Am facut o incinta bass reflex, pentru un Pioneer TS-W309D4, cu un tub reflex. Producatorul spune clar sa folosesc un tub cu dimensiunea 76mm x 127mm. In prima faza am gresit, am pus un tub mai mic, greseala mea este ca am pus un tub cu diametru exterior de 76, iar acum mi-am dat seama ce greseala am facut, trebuia diametru interior al tubului. Am achizitionat tubul bass reflex al carui imagine o voi atasa.
Dilema mea este ca dimensiunile specificate ale tubului bass reflex pe site-ul de pe care l-am achzitionat, sunt Diametru interior 76mm.
Lungime 250mm. Problema este ca atunci cand masor, doar tubul cel rotund, intr-adevar are lungimea 250mm, dar peste el vin atasate si cele 2 gulere evazate (imi pare rau dar nu stiu cum sa le numesc), iar odata ce sunt montate si ele, lungimea dint-o extremitate in cealalta, este 350 mm. De aici si dilema mea, sunt indus in eroare, si nici nu stiu cum si ce sa masor atunci cand il scurtez.
Are cineva care se pricepe idee cum sa fac ? Va rog mult, astept un sfat.

BRKAH505.jpg
 Description:
 Filesize:  11.92 KB
 Viewed:  7199 Time(s)

BRKAH505.jpg

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 4:41 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Inca ceva, eu ma asteptam sa fie complet din plastic, dar se pare ca tubul este dintr-un fel de carton presat, doar gulerele fiind din plastic. Are ceva ? trebuie sa ma astept la surprize ?
Sus
Pigoo
Utilizator pe cale de disparitie

Data înscrierii: 08/Oct/2008
Locație: Constanta

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 6:12 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

nu iti fa griji cu privire la diametru sau lungime daca nu este fix cum scrie in carte. vei avea alt acordaj, atata tot. oricum acordajul din carte mai mult ca sigur este unul foarte sus. cu cat portul are suprafata(diametrul) mai mare cu atat se va acorda mai sus (va suna mai bubuit) si invers. iar cu cat portul este mai lung cu atat se va acorda mai jos (mai multa tremureala) si invers.
ca sa calculezi lungimea cu tot cu evazari este simplu...

deci al tau are 30cm efectivi
daca ti se pare ca coboara prea jos si iti lipseste kickbass-ul, mai scurteaza cate 3cm si vezi cum suna, dar nu scurta mai mult de 15cm, daca il scurtezi 20cm ajungi la acordajul dat de producator ... si cum ziceam, acordajele date de fabrica in general sunt unele deranjant de ridicate, peste 40hz, facute doar sa bubuie tare, nu sa cante corect.
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 6:27 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Mi se pare ca are kickbas si ca suna bine, dar din pacate cand dau mai tare la volum, poate peste 50-60 %, cu primul tub de bass reflex, cel cu 76mm diametrul exterior si 66mm diametrul interior, se aude ceva vajait pe tub.
De aceea de indata ce mi-am dat seama ca am pus un port cu diamentrul mai mic, 66mm in loc de 76mm, am ales sa il schimb , pentru a elimina vajaitul. Oricum in masina nu se aude vajait din portbagaj, dar cu portbagajul deschis....
Deci, de aceea vreau sa-l pun pe cel cu dimensiunea din carte.
Ce crezi ?
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 6:30 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Inca ceva, nu mi-ai dat raspunsul la o intrebare, are ceva daca este din carton presat si nu din alt material ?
Sus
Pigoo

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 6:37 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

da, partea cu vajaitul ar fi singura problema, am avut acelasi subwoofer si cu port de 100mm diametru tot vajaia, dar cum zici si tu, din habitaclu nu se mai aude. cred ca te-ai chinui prea mult si fara rezultat sa il schimbi pt 1cm...
n-are nimic ca-i de carton.

zi-mi ce litraj intern are incinta, fara port fara difuzor, adica volumul net
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 7:08 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Pai dimensiunile incintei, exterioare, sunt 461x373x338, deci in jur de 58 de L ? am calculat bine ? trebuie scazuta si grosimea placii ? sau cum ?
Grosimea placii de mdf, este de 18mm. Am spus dimensiunile pentru ca ma gandesc sa nu calculez gresit volumul, poate poti sa calculezi si tu ca sa fie confirmat ca n-am gresit.
Sus
Pigoo

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 7:21 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

58L este volumul extern, cel intern este cum ai zis tu... fara volumul placilor, este 43L, daca mai pun si difuzorul 3L si portul 1-2L ramai cu un volum un pic sub limita, 38L .
am facut si o simulare ... iar concluzia la care am ajuns este ca trebuie sa scurtezi portul cu fix 15cm. acordajul actual este undeva in jurul valorii 25hz, scurtandul cu 15cm va urca la 35hz, un acordaj potrivit pentru orice gen muzical.
am simulat si cu portul recomandat de producator, acordajul ar fi trebuit sa fie 45hz.
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 7:35 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Atunci 15 cm sa fie !
Ai avut tu parametrii difuzorului ?
Apropo, difuzorul suna destul de tare, nu inteleg de ce nu au facut producatorii o acordare mai joasa, si au facut sa sune doar tare, si nu si bine, dupa cum ai spus si tu...
Sus
Pigoo

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 7:36 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

pentru ca asa fac toti producatorii... si atunci ar fi aiurea sa dai aceeasi bani pe un subwoofer care canta mai incet nu ? putini sunt care au auzul antrenat si isi cumpara subwoofere entry level. incepatorii in general se uita dupa subwoofere sa bubuie cat mai tare si sa aibe un nr cat mai mare de w pe fisa specificatiilor.
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 7:47 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Inca o intrebare te rog, calculul l-ai facut pentru tubul cel cu diametru interio de 76, nu ? Vreau sa fiu sigur ca nu gresesc, sau ca nu m-ai inteles gresit, atunci cand trec la treaba. Si.. scurtez 15 cm doar din carton, nu ? Very Happy
Si multumesc mult pentru tot, inseamna mult pentru incepatori atunci cand cineva mai experimentat impartaseste din cunoastiintele sale si cu noi, restul.
Sus
Pigoo

MesajTrimis: Dum Noi 18, 2012 8:29 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

nu, am calculat dupa cum mi-ai zis ca ai, 66mm interior, am pus grosimea 5mm si diametru exterior 76mm.
apoi cand am simulat cu cel recomandat de producator am pus 76mm interior

tai doar din carton, tot din lungime se scurteaza Smile
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Lun Noi 19, 2012 1:23 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Multumesc mult pentru toate sfaturile, revin cu noutati dupa finalizare.
Sus
zuzu11
Pasionat

MesajTrimis: Sâm Noi 24, 2012 11:26 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Gata, am scurtat 15 cm, montat & probat. Concluzie ... se aude foarte slab, am impresia ca tremuratul a disparut in totalitate, cred ca canta prea sus, sau dumnezeu stie Sad parca nu mai este bas adanc de loc, nu stiu cum sa ma exprim mai bine...
Oare de ce ? si , ce-as mai putea sa-i fac ?
Sus
JARRELL
Audiofil

Data înscrierii: 23/Mar/2011
Locație: TG JIU

MesajTrimis: Sâm Noi 24, 2012 5:29 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

E normal ca tremuratul sa dispara dupa ce ai scurtat tubul, acordajul este mai sus. Bag seama ca nu te incanta cum se aude acum, asa ca ar trebui sa mai lungesti tubul treptat cate 2-3 pana ajungi la o frecventa de acordaj pe placul urechilor tale!
Pentru un difuzor cu diametrul de 30cm, un tub cu diametrul de 76mm e prea putin; ti-ar trebui un tub cu diametrul de minim 4'' ca sa nu mai fie nici problema cu suieratul prin tub.
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Subwoofere Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina 1, 2  Următoare
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum