|
Autor |
Mesaj |
bographics
Data înscrierii: 16/Oct/2010 Mesaje: 29
|
Trimis: Sâm Oct 16, 2010 8:51 pm Titlul subiectului: Subwoofer auto 30cm custom made |
|
|
Salut,
Tocmai am cumparat un subwoofer MAC Audio SX 12 (30cm, 300W RMS, 4 ohmi) si voi face o incinta custom.
Sub-ul va fi montat pe un Logan MCV , evident in spate/
Amplificatorul la care m-am gandit este: MAX Audio MPX 2500 (240W RMS in punte la 4 ohmi).
Am cateva intrebari legate de incinta, amplificator si conectare:
1. Incinta va fi de tip bass reflex, facuta din PAL nemelaminat cel mai probabil (datorita pretului mai scazut), va fi mochetata la exterior si izolata fonic la interior.
- ce tip de material sa folosesc la interior (vata minerala, burete), ce grosime si trebuie capitonati toti peretii?
- ce mocheta recomandati la exterior?
- unde pot gasi accesorii specializate la un pret ok (priza de conectare, manere, coltare, protectie pentru difuzor, tuburi de bas)?
- dimensiunile incintei vor fi 420mm pe fiecare latura la exterior, cu pal de 18mm lipit cu adeziv si prins in suruburi din loc in loc. Difuzorul va fi pe o parte si tubul de bas undeva in lateral (100 mm diametru). Volumul interior va fi de cca 55 litri. Aveti opinii sau alte sugestii?
2. Amplificatorul de 240W RMS este prea slab pentru difuzorul de 300W RMS?
- ce recomandari alternative aveti la un pret similar (<450 RON)?
- se recomanda montarea amplificatorului pe unul din peretii boxei?
3. Masina are acum mp3 player-ul din dotare (Blaupunkt) dar nu stiu daca are iesire auxiliara. Ma puteti ajuta cu aceasta informatie? Nu as mai investi si in player.
- puterea este de 15W RMS x 4 canale din cate stiu dar sunt curios daca va face fata pe medii/inalte puterii subwoofer-ului!
4. Pentru instalare vreau sa folosesc un astfel de kit: AIV Kit 16mm, chiar daca are cablul de alimentare mai gros (poate voi pune un amplificator mai puternic cine stie). Ce parere aveti?
- montajul cred ca il voi face cu baietii de la be-loud pentru a fi sigur ca nu imi ia foc masina La cati bani m-ar duce doar montajul si testarea sistemului si ce fel de garantie as avea?
Va multumesc anticipat si promit sa postez imagini cu procesul de creatie
Bogdan.
|
|
Sus |
|
 |
Dj Dog Utilizator pe cale de disparitie

Data înscrierii: 01/Feb/2008 Mesaje: 526 Locație: Bucuresti / titan
|
Trimis: Sâm Oct 16, 2010 10:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
salut
ideal ar fi sa pui o statie putin mai mare decat subwooferul pt a nu da distorsiuni (daca vrei o statie mai puternica da-mi un mesaj privat, am eu una de vanzare).
playerul blapunkt nu are iesiri rca dar se poate adapta ceva (eu i-am scos 4 iesiri rca la al meu -vezi poza de mai jos)
legat de subwoofer: nu folosi vata minerala- poti inhala particule de vata desprinse si poti face cancer pulmonar!!!!!
si eu tot mcv am , subwooferul este in spate si statiile sunt prinse de peretii subwooferului cu holtzshuruburi
kitul de cabluri pt ce ai de gand sa pui este ok
bafta!!!
Description: |
|
Filesize: |
597.17 KB |
Viewed: |
503 Time(s) |

|
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Dum Oct 17, 2010 5:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
Dj Dog, multumesc pentru raspuns.
Stiu ca ar fi bine sa pun o statie cel putin la fel de puternica, dar as prefera ceva tot MAC Audio si in plus nu stiu daca voi asculta cu volumul la maxim prea des... ci sa zicem la un maxim 80% din volum Am luat un difuzor mai puternic deoarece diferenta de pret nu este majora si eventual sa am loc pentru puteri de intrare mai mari daca va fi nevoie.
Cred ca m-am exprimat gresit cand am spus vata minerala... ma gandeam la acea "vata" alba. Totusi cred ca o sa caut un burete din acela valurit.
Da, cred ca voi modifica playerul original al masinii. Am vazut ca este nevoie sa adaug un adaptor hi-low. Nu prea ma pricep la electronica si as dori ceva informatii suplimentare, sau un cost pentru modificarea player-ului astfel incat sa am acea iesire pt subwoofer.
Momentat proiectez incinta deoarece nu vreau sa iasa o simpla cutie cu difuzor, ci sa aiba un design placut si functional.
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: Dum Oct 17, 2010 6:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
iesire speciala pt subwoofer nu ai cum sa ii faci, ii scoti o iesire stereo (adica 2 rca) si te folosesti de filtrele de subwoofer ale statiei
procesorul playerului (care e f desptept) are si iesire de subwoofer si multe alte functii care din pacate nu sunt activate
iti pot modifica eu playerul la pretul de 50 lei (asa ca intre loganisti )
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Mar Oct 19, 2010 10:36 am Titlul subiectului: |
|
|
Dj Dog: 50 ron cu tot cu cabluri/mufe RCA si acel filtru hi-low? Ramane sa discutam cand va fi cazul ... intai sa-mi fac incinta:)
Legat de incinta, am citit in manualul difuzorului ca are Fs=25Hz.. deci ar trebui sa fac incinta sa raspunda la aceasta frecventa. Inteleg ca pot obtine acest lucru din volumul incintei si suprafata iesirii de bass reflex... corect? Teoretic, indiferent de forma interioara a incintei voi obtine aceasta performanta daca respect volumul indicat de producator (51L) si suprafata reflexului echivalenta unui tub cu diametrul de 100mm. Gresesc cu ceva?
Totusi am vazut ca se fac incinte cu o mica serpentina la iesirea pentru reflex. Am mai vazut o varianta in care se pune o placa de pal/mdf gaurita intre zona difuzorului si tubul de bass reflex. Ma puteti ajuta cu o scurta explicatie legata de rolul acestor metode de constructie?
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: Mar Oct 19, 2010 10:52 am Titlul subiectului: |
|
|
la treaba cu incinta nu prea am pricep sa iti raspund dar din ce stiu eu daca acordezi incinta la 25hz cred ca e cam jos
legat de player : iti fac cu 2 perechi de rca (cum e in poza) dar fara filtru hi-low (filtrele care le pun eu pe aceste iesiri sunt retele RC care limiteaza banda audio sub 15 hz si peste 20khz - care dauneaza difuzoarelor)
filtrele din amplificator sunt mai eficiente decat ce pot face eu (fiind f mult limitatt de spatiul din player)
bafta la construit incinta!!!!
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Dum Oct 24, 2010 9:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
Spuneam ca voi reveni cu detalii legate de constructia incintei.. asa ca iata:
Am inceput constructia folosind PAL nemelaminat, de 18mm grosime, cumparat si debitat la un magazin de bricolaj... cam 50 de Ron cu totul.
Accesoriile cumparate momentan sunt: tub de bas reflex (ca acesta dar de 100mm diametru), coltare, picioruse de cauciuc, si conector boxa.
Am lipit placile de PAL cu aracet si am bagat holtzsuruburi cam din 10 in 10 cm. Pentru rigidizare voi monta o placa de pal cu gauri, ce se va situa intre zona difuzorului si zona tubului de bas. Nu prea am inteles inca daca acele gauri vor avea un rol si in redarea sunetului sau doar vor permite aerului sa circule in incinta. Am vazut aceasta metoda la cateva proiecte si am preluat-o ca atare.
Dimensiunile exterioare ale incintei sunt: H:560mm, L:400mm, A:450mm.
Volumul interior util este de cca. 50 litri pentru zona difuzorului + cca. 18 litri pentru zona in care sta tubul de bas (am scazut volumul tubului).
Momentan am testat difuzorul la volum mic pe o combina Sony de 80W RMS pe canal la 6 ohmi si pare sa se auda ok chiar si fara componentele majore montate si fara adaugrea materialului fonoabsorbant. La volum mai mare distorisiona probabil datorita impedantei mai mici a difuzorului fata de amplificator si oricum difuzorul nu a fost prins in suruburi. Cert este ca vibra toata mobila in casa fara a auzi neaparat "bubuiala", ceea e ma face sa cred ca reda frecvente foarte joase.
Iata cateva imagini facute cu telefonul:
|
188.43 KB |
446 Time(s) |

|
|
133.54 KB |
396 Time(s) |

|
|
193.76 KB |
328 Time(s) |

|
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Lun Oct 25, 2010 10:32 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cred ca am remarcat o problema cu acest difuzor am studiat cum se aude "free air" si aud un mic zdranganit in partea de jos a conului (spre bobina), in special la volum mic. Initial m-am gandit ca este o distorsiune produsa de amplificator dar nu sunt sigur. Ramane sa testez cu un alt amplificator.
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Sâm Noi 13, 2010 9:41 pm Titlul subiectului: |
|
|
Update:
|
64.34 KB |
414 Time(s) |

|
|
77.3 KB |
403 Time(s) |

|
|
55.35 KB |
375 Time(s) |

|
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Sâm Dec 04, 2010 8:05 pm Titlul subiectului: |
|
|
Update (aproape gata... mai am cateva retusuri):
|
406.77 KB |
630 Time(s) |

|
|
|
Sus |
|
 |
laurentiu88richi Priceput

Data înscrierii: 17/Mar/2008 Mesaje: 337 Locație: Braila & Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Sâm Dec 04, 2010 10:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc. A iesit mai urat decat voiam... dar fiind primul cred ca se accepta
Important este cum suna... si suna! L-am testat in casa la 1/3 din putere si zguduie ntel peretii. In interior am "turnat" o cutie de vopsea insonorizanta cauciucata (~3kg) + capitonare cu burete gros si destul de dens. Basul a devenit mult mai cald dupa aceasta operatiune. Nu l-am cantarit inca, dar e cam greu sa il ridic de jos (estimez cca. 30Kg). Volumul interior util: cca 61 litri. Cutia este rigidizata cu o placa gaurita + mai multe brate de lemn.
Urmeaza sa corectez diverse probleme estetice, sa ii pun un amplificator pe masura si sa-l arunc in masina. De retinut este ca il voi folosi si in casa, cu o sursa de pc si eventual un condensator.
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
Trimis: Mar Mar 08, 2011 10:38 pm Titlul subiectului: |
|
|
Dupa lungi asteptari am montat subwooferul in masina. Am luat un amplificator Ground Zero Iridium GZIA 2230HPX si l-au montat cei de la Be-Loud.
Prima problema consta in faptul ca iesirile RCA din player scot un semnal mult prea slab, asa ca a fost nevoie de un filtru Hi-Low. Cum as putea rezolva problema semnalului pe RCA-uri? Existe vreun preamplificator? Pe filtrele Hi-Low am senzatia ca sunetul nu este prea calitativ.
Cu ce difuzoare recomandati sa le schimb pe cele originale din usi? Acum vocea se aude f slab daca dau mai tare subwooferul )
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: Mie Mar 09, 2011 4:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
problema e ca cei de la be-loud erau pusi pe teapa!!!
de ce sa pui omu sa cumpere adaptor hi-low cand amplificatorul cumparat de la ei avea intrare hi-level?
in alta ordine de idei iesirile playerului colegului nostru scot aprox 2V iar amplificatorul cumparat are nivel de intrare in 0,2V si 6V!
deci...?
|
|
Sus |
|
 |
bographics
|
|
Sus |
|