|
|
|
Autor |
Mesaj |
Tokyo Pasionat
Data înscrierii: 08/Mai/2007 Mesaje: 74
|
Trimis: Sâm Iun 07, 2008 1:32 am Titlul subiectului: Subwoofer rodat ? |
|
|
Cum imi dau seama daca e rodat sau nu... si cat de tare trebuie sa ascult pana se rodeaza un subwoofer ...ms.
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Sâm Iun 07, 2008 9:58 am Titlul subiectului: |
|
|
Rodadea subwooferului e reprezentata doar de "inmuierea" suspensiei. Astfel intra in parametrii.
Cu cat mai tare ataci un subwoofer nou, cu atat mai repede se rodeaza. Nu prea ai cum sa iti dai seama daca e rodat sau nu
_________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
IM Priceput

Data înscrierii: 27/Iun/2007 Mesaje: 282 Locație: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: Sâm Iun 07, 2008 11:35 am Titlul subiectului: |
|
|
Depinde de subwoofer.
Sunt subwoofer-e cu suspensia foarte... moale, au 1 spider*, care isi intra in parametri destul de usor, nefiind nevoie de un rodaj in adevaratul sens al cuvantului. La un astfel de subwoofer, ascultand zi de zi sa spunem cate 2ore... in 2-3 zile subwoofer-ul ar fi in regula.
Sunt subwoofer-e care au tot 1 spider, dar au suspensia rigida, spider-ul la fel acestea necesitand un timp mai indelungat de rodaj.
Daca vorbim de subwoofer-erele de putere mare, cu 2-4 spidere, x max foarte mare, inclusiv de subwoofer-ele de competitii... in acest caz se impune un rodaj adecvat, recomandat fiind a se folosi un generator de ton, semnal sinusoidal. Se injecteaza semnal sinusoidal in jurul valorii frecventei de rezonanta a subwoofer-ului (Fs) si se amplifica urmarindu-se cu foarte mare atentia excursia bobinei/conului**... pana aceasta se apropie de valoarea maxima declarata de producator (Xmax). Pentru aceasta operatiune nu este nevoie de putere foarte mare, in multe cazuri fiind suficienti si 100W. Foarte important este insa ca semnalul sa fie curat, fara distorsiuni***! Subwoofer-ul este in free air, in aer, adica nu este in nici o incinta. Se aseaza in asa fel incat sa nu se miste si in acelasi timp sa nu se obtureze orificiul de racire din piesa polara (gaura din magnet).
In acest caz un interval de timp de 8 ore ar fi suficient. Acest interval depinde totusi de fiecare subwoofer in parte.
In cazul subwoofer-elor de competitii, este extraordinar de important realizarea acestui rodaj inainte de participarea in competitii.
Prin rodarea suspensiei si a spider-ului, acestea isi intra in parametri, adica ajung sa functioneze conform specificatiilor producatorului, oferind astfel randament maxim si performantele scontate. Orice subwoofer nou trebuie atacat progresiv, nu cu putere mare de prima data.
LA un subwoofer nou, daca rodajul se executa in timp, in mod natural, folosindu-l zi de zi... impresia pe care o creaza la inceput este aceea ca nu coboara in frecventa precum ne-am astepta, sunetul nu este articulat.
Nu este recomandat a se impinge in primele minute subwoofer-ul spre puterea maxima RMS pe care poate sa o suporte. Astfel bobina se poate supraincalzi inclusiv datorita rezistentei opusa de spider si suspensie.
----------------
Spider* - suspensia care face legatura intre bobina si sasiul subwoofer-ului, suspensia fiind aceea care face legatura intre con si sasiu.
excursia bobinei/conului** - in general, pe mijlocul conului exista un text, brandul... in momentul in care bobina se misca, imaginea acelui text devine "tridimensionala" daca imi este permisa exprimarea, creaza un blur. Daca ne uitam foarte atent vom fi in masura sa aproximam acel blur, aceea "umbra" a textului in miscare, marimea ei reprezentand cursa bobinei.
Distorsiuni*** - sau clipping.
Semnalul injectat in amplificator va iesi din acesta sub forma de dreptunghi, nu mai este sinusoidal, astfel, in portiunile unde el este "retezat" bobina primeste curent continuu, supraincalzindu-se, iar miscarea ei devine sacadata... nu vreti sa stiti ce gandeste sunetul in acele momente!
Description: |
|
Filesize: |
29.98 KB |
Viewed: |
1216 Time(s) |

|
_________________ "Music is the shorthand of emotion" - Lev Tolstoy - p u r e m u s i c |
|
Sus |
|
 |
Barosanu Pasionat
Data înscrierii: 01/Dec/2006 Mesaje: 153 Locație: Arges
|
Trimis: Joi Aug 28, 2008 12:11 am Titlul subiectului: |
|
|
Un subwoofer de MTX ca acesta cam de cate ore de rodaj are nevoie si cum se procedeaza mai exact?
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
faibox Priceput

Data înscrierii: 12/Mar/2007 Mesaje: 350 Locație: Tulcea
|
Trimis: Joi Aug 28, 2008 9:59 pm Titlul subiectului: |
|
|
Mai exact si mai precis de ce scrie mai sus nu cred ca se poate...
_________________ Addicted to Bass |
|
Sus |
|
 |
keddy_net Priceput
Data înscrierii: 27/Oct/2007 Mesaje: 482 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Mie Iun 08, 2011 5:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
il pui pe sinus la 25hz 3-4 ore la un volum mic(membrana sa se miste cam maxim 1cm).
_________________ Alpine CDA 9855r, DLS MS6A, DLS CA12, Dacia SuperNova. |
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Mie Iun 08, 2011 6:09 pm Titlul subiectului: |
|
|
Toate metodele cu diferite frecvente, timpi si curse sunt frectie la picior de lemn.
Cel mai important lucru e sa fie ok cand il scoti din cutie. Dupa aia...poti sa ii dai pana te lasa urechile. SE RODEAZA DE UNUL SINGUR. NU TREBUIE 322 SECUNDE LA 62,5% DIN PUTERE SI CU CURSA DE 99MM.
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
xliviux
Data înscrierii: 12/Noi/2011 Mesaje: 1
|
Trimis: Sâm Noi 12, 2011 3:09 am Titlul subiectului: |
|
|
La
http://www.autoexpert.ro/Stiri/Rodajul-electronic/735/1/
se explica rodajul difuzoarelor (mai ales al celor de frecventa joasa).
Se spune acolo:
"La rodajul difuzoarelor se recomandĂŁ folosirea frecvenĂŸelor foarte joase (subsonice), cu amplitudine foarte mare, care miÂșcĂŁ membranele pe toatĂŁ cursa proiectatĂŁ. La rodajul componentelor electronice se folosesc semnale cu ampitudini Âși spectre aleatoare.
Au fost fĂŁcute CD-uri speciale ce conĂŸin astfel de informaĂŸii Âși care pot fi puse Ăźn CD-player Ăźn mod „repetat” pentru a fi lĂŁsate Ăźn stare de funcĂŸionare o zi ĂźntreagĂŁ, realizĂąndu-se astfel un rodaj accelerat."
Stie cineva de asemenea CD-uri (mp3 etc)?
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Sâm Noi 12, 2011 8:15 pm Titlul subiectului: |
|
|
Da, cauta un cd cu mult bass si asculta ca nebunul.
Articolul explica faptul ca rodajul se face accelerat cu cd-ul respectiv, dar nu se intampla absolut nimic daca se face in ritmul normal, ascultand muzica.
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
badea12
Data înscrierii: 11/Apr/2013 Mesaje: 1 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Joi Apr 11, 2013 10:54 am Titlul subiectului: |
|
|
Foarte tare acest forum! Felicitari si tineti-o tot asa!
_________________ [url=ultra-slim.ro]cura de slabire rapida[/url] |
|
Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum You can attach files in this forum You can download files in this forum
|
|