Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Cum se alimenteaza corect un sistem audio
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Glosar - termeni din domeniul car audio

Autor Mesaj
bezz
Audiofil

Data înscrierii: 05/Iun/2007
Locație: on a vibe

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 3:50 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

am pus mai sus doua link-uri la un cablu de instrument muzical (nu microfon) pentru ca are inima de cupru mai groasa decat un cablu de microfon...
totusi parca-i lipseste ceva cablului acela...

uite si cablul de microfon, l+r, tinned Very Happy

http://www.cordial-gmbh.de/media/upload//Meterware/CSF%20275.pdf
cum naiba ca e la jumatate de pret fata de ala pentru instrument...

Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
mgm2000ro
Priceput

Data înscrierii: 11/Iul/2007

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 8:37 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Citat:
bezz utp nu este ecranat in nici un fel, ftp este ecranat cu folie iar stp este blindat (in special pentru montaj la exterior)

ps chiar se "poate" folosi ftp/utp pentru semnal? e multifilar, eu stiam ca-ti trebuie doar L+R...

De ce bezz sunt impletite special cablurile utp si stp ...si de ce se crezi ca este indicat sa folosesti codul culorilor la mufare?
Sus
dj01fad

Data înscrierii: 29/Oct/2007
Locație: in copac

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 9:06 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

la utp este alta treaba... daca nu imperechezi traseele cum trebuie ai sanse mari sa nu mearga. nu mai retin exact cum se face transferul, dar o sa citesc in cartea de retele sa vad.
bezz
Audiofil

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 9:25 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

quote:
"De la un computer sunt douĂŁ semnale: send/transmit (TX) Âși receive (RX). Pentru a permite comunicaĂŸia pe distanĂŸe mai mari, pentru transmisie se foloseÂște un inversor care genereazĂŁ opusul electric al semnalului, ĂźncĂąt acesta e transmis simultan prin douĂŁ fire: un TX+ Âși un TX-. DacĂŁ apare un bruiaj electromagnetic pe traseu, bruiajul se va manifesta identic Ăźn ambele fire. La destinaĂŸie, semnalul RX- (trimis prin TX-) este inversat din nou Âși suprapus cu RX+ (TX+). Semnalul original va avea formĂŁ (sinewave) identicĂŁ, ĂźnsĂŁ bruiajul acum inversat de pe RX- Âși cu cel de pe RX+ se anuleazĂŁ reciproc. IatĂŁ de ce e nevoie de douĂŁ perechi de cabluri, patru fire: cĂąte o pereche pentru TX+/TX- -> RX+/RX- dinspre un echipament spre celĂŁlalt.
AceastĂŁ rĂŁsucire previne cross-talk-ul, adicĂŁ inducĂŸia electricĂŁ a unui semnal dintr-un fir Ăźn altul tras Ăźn paralel. Tot acelaÂși principiu de anulare reciprocĂŁ apare: un semnal indus Ăźntr-o porĂŸiune a unui fir e anulatĂŁ de acelaÂși semnal indus Ăźn porĂŸiunea Ăźn care firele sunt inversate prin rĂŁsucire. Important este, deci, ca semnalele TX+ Âși TX-, respectiv RX+ Âși RX-, sĂŁ meargĂŁ prin cabluri alĂŁturate, torsadate ĂźmpreunĂŁ, pentru a asigura o cĂąt mai mare anulare a interferenĂŸelor."

e chiar asa eficienta torsadarea asta?
poate continui tu acuma si ne explici cum se poate "adapta/folosi" un cablu utp (preferabil ecranat, deci ftp) la transmiterea semnalelor audio?
si doi, sursele de semnal audio functioneaza pe acelasi principiu tx/rx?

am intalnit cablu gen utp in domeniu, la anumite telecomenzi pe fir ale amplificatoarelor, de obicei fir pe 3 perechi...

Ultima modificare efectuată de către bezz la Joi Noi 01, 2007 9:52 pm, modificat de 1 dată în total
Sus
bezz
Audiofil

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 9:38 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

sa inteleg ca ar fi de evitat curbarea excesiva a cablului de semnal? sau un cablu bine impletit nu pune probleme?
mgm2000ro
Priceput

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 9:43 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Dau nota 10 D-lui puterfixer pentru explicatie de pe alt forum.
Daca ai fi postat toata explicatia ...lumea ar fi inteles de ce sunt impletite acele cabluri si ca acea impletire nu este una intamplatoare.
Ce legatura are aceasta impletire cu cablurile audio?
Una f mare si un exemplu il poti vedea chiar la impletirea cablurilor " aurix" (scuze daca am dat firma )
Eu nu am spus ca nu exista difernte intre cablul ecranat pt semnal audio si cablul de transmisii de date , eu am atras atentia ca acea impletire este una "desteapta" si este folosita si in aplicatiile audio.
Totusi nu mi-ai aratat PCB-ul amplifului tau ...care ziceai ca nu este unul asa "comun " ca al nostru.

ps CU de pe PCB la mine este de 70um
Shocked
Sus
mgm2000ro
Priceput

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 9:52 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Citat:
sa inteleg ca ar fi de evitat curbarea excesiva a cablului de semnal? sau un cablu bine impletit nu pune probleme?

Nu sunt in masura sa afirm ceva in aceasta problema, dar cunosc aceasta problema care se pune la conductoarele care sunt strabatute de curenti f mari.(Concentrare in unghiuri)

untitled.JPG
 Description:
 Filesize:  4.26 KB
 Viewed:  2070 Time(s)

untitled.JPG

Sus
bezz
Audiofil

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 9:59 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Laughing exact, la cablurile de sudura, folosite la sudura Smile

nu am desfacut amplificatorul inca...sorry.

cat despre alte pierderi (contact borna, mufa amplificator, PCB) iti dau dreptate, exista si sunt MARI, ideea mea era sa nu mai adaug la ea si pierderi prin cablu sau prin contact imperfect la capete (daca s-ar putea, desi nu cred). am mai afirmat asta mai sus ......

ssrli
Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007
Locație: Cj-N

MesajTrimis: Joi Noi 01, 2007 11:15 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

bezz a scris:

nu am desfacut amplificatorul inca...sorry.

cat despre alte pierderi (contact borna, mufa amplificator, PCB) iti dau dreptate, exista si sunt MARI, ideea mea era sa nu mai adaug la ea si pierderi prin cablu sau prin contact imperfect la capete (daca s-ar putea, desi nu cred). am mai afirmat asta mai sus ......

si tocmai de aceea sunt mai bune cablurile dedicate...pentru ca sunt mai greu de curbat Laughing
hai ca o fost tare replica Laughing

Sus
dj01fad

MesajTrimis: Vin Noi 02, 2007 2:51 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

si la audio se foloseste la hi-end acelasi principiu, acum mi-am amintit. este vorba "balanced in/out". semnalul, adica sinusoida este separata in doua: partea pozitiva se transmite pe un fir, iar partea negativa se transmite pe celalalt fir, iar amplificatorul le suprapune. singura problema este ca trebuie sa ai si aparat si amplif care sa fie prevazute cu asa ceva. am avut eu niste scule de casa care aveau asa ceva (accuphase), iar in domeniul auto, singurul amplificator prevazut cu balanced imput pe care l-am vazut live este audison vrx. am mai vazut asemenea metode de transmitere a semnalului si la aparatura profesionala de studio.

Ultima modificare efectuată de către dj01fad la Vin Noi 02, 2007 2:58 am, modificat de 1 dată în total
Sus
dj01fad

MesajTrimis: Vin Noi 02, 2007 2:58 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

legat de curbarea excesiva, la conductoarele masive strabatute de curenti mari se manifesta anumite probleme, si in concluzie este de preferat evitarea curbarii la unghi foarte mic a oricarui conductor, fie el si litat. de asemenea, este preferata evitarea incolacirii cablurilor de semnal; tocmai de aia si vreau sa imi fac cabluri, ca sa fie la fix, si in felul asta evit sa fac colaci pentru ca apar tot felul de porcarii.
bezz
Audiofil

MesajTrimis: Vin Noi 02, 2007 11:12 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

[quote="ssrli"]
bezz a scris:

nu, eu ma gandeam la faptul ca atunci cand sudezi trebuie sa descolacesti cablurile de sudura Laughing sa ai un traseu pe cat posibil liniar...
cu cablu de sudura vs cablu car audio ti-am zis de mult ca m-am lasat pagubas in polemici...

offtopic Laughing
chiar nu-si da nimeni cu parerea daca merge folosit cablu de microfon pentru cablul de semnal, cu observatia ca un cablu din miez ar veni pentru semnal, al doilea este masa iar ecranarea (tresa) o las intacta, nu o leg la mufa... e ceva in neregula la schema?

dorin
Priceput

Data înscrierii: 29/Mai/2007
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Vin Noi 02, 2007 11:55 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

eu nu am studiat problema, singura chestie e ca am discutat cu un inginer de sunet care lucreaza la un studio "mare", si a inceput sa rada cand a auzit cate probleme avem noi astia cu car audio Smile
Sus
dj01fad

MesajTrimis: Vin Noi 02, 2007 1:27 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

dorin a scris:
...a inceput sa rada cand a auzit cate probleme avem noi astia cu car audio Smile

pai lasa ca asa e frumos... daca asta ne e gangania Laughing

bezz
Audiofil

MesajTrimis: Vin Noi 02, 2007 2:40 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

cate ceva despre cablurile de semnal si tehnologiile folosite de un producator american:
http://www.streetwires.com/products/interconnectComp.cfm

and some funny stuff, legat de cablurile de putere {mostly marketing}

http://www.streetwires.com/Flash/powerwire.html
dar observati ce se intampla cand nu folositi sectiunea corecta!

Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Glosar - termeni din domeniul car audio Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Următoare
Pagina 8 din 13

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum