|
Autor |
Mesaj |
Vitrina Priceput
Data înscrierii: 14/Dec/2007 Mesaje: 239
|
Trimis: Sâm Ian 19, 2008 3:05 am Titlul subiectului: Folosirea FIBREI DE STICLA |
|
|
Deschid acest topic, cu scopul de a invatza incepatorii (printr`e care si eu) CUM SE FOLOSESTE FIBRA DE STICLA , si de ce ai nevoie pentru a face o incinta, o fatza de usa, buzunar de usa .. etc.
Eu nu pot da nici un sfat... pentru ca nu cunosc domeniul; dar poate cei care il cunosc... ne ajuta cu ceva informatii.
Si .. incep eu cu o prima intrebare : De ce am nevoie pentru a face o incinta din fibra de sticla, si ce ar trebuii sa stiu despre aceasta?
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Sâm Ian 19, 2008 1:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ai nevoie : rasina, intaritor, plasa de fibra de sticla, multe manusi de unica folosinta, pahare de hartie, spatiu bine aerisit si multa rabdare.
_________________ Scoruri, nu povesti...
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
Vitrina Priceput
|
Trimis: Sâm Ian 19, 2008 2:20 pm Titlul subiectului: |
|
|
Si cum se folosesc toate astea ?
Defapt .. care sunt pasii dupa care ar trebuii sa ma ghidez, cand construiesc o astfel de incinta?
am cautat pe net un tutorial ceva ... dupa care sa invat (teoretic) sa contruiesc din fibra de sticla. si nu gasesc nimik
|
|
Sus |
|
 |
Vitrina Priceput
|
Trimis: Sâm Ian 19, 2008 3:48 pm Titlul subiectului: |
|
|
Denumirile materialelor folosite pentru a confectiona o incinta din fibra de sticla .. sunt :
-nestrapol (rasina)
-stratimat (fibre - amalgam)
-chimperox (intaritor)
-accelerator (cobalt)
(ultimul nefiind absolut necesar - ajuta doar la intarirea mai rapida a celorlalte substante)
Toate acestea se gasesc la reprezentante Policolor sau Rompolimer.
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Sâm Ian 19, 2008 8:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
Poti folosi si mai mult intaritor pe post de accelerator. Eu unul nu stiam denumirile "comerciale"
Trebuie atentie la temperatura mediului in care lucrezi. Partea proasta e ca multe smecherii le prinzi doar dupa ce lucrezi. Eu am stricat cam 0.5kg de rasina doar pentru ca nu am stiut sa fac amestecul rasina/intaritor bine.
Eu folosesc mai mult intaritor decat recomanda producatorul (amestec mai "cald"), dar pregatesc cate un pahar de 200ml o data.
Stratimatul se poate inlocui cu orice fel de material textil (pentru primele straturi, cand ai nevoie de flexibilitate mare e indicat sa folosesti stratimat), iar pentru intarirea zonelor intinse se poate folosi chiar si sfoara sau cabluri electrice.
Rezistenta fibrei e in formele curbate. Daca ai ceva panou mai mare si plat, recomand sa-l faci din mdf.
Legat de incintele din fibra...
Cum vrei sa faci incinta ? Vrei sa o mulezi peste ceva panou al masinii ?
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
Vitrina Priceput
|
Trimis: Dum Ian 20, 2008 12:20 am Titlul subiectului: |
|
|
Nu .. nu mulez peste nimik al masinii .. ma gandeam sa fac o "structura" ca cea din poza atasata.
Legat de amestec... cand cumpar toate cele ... o sa primesc ceva informatii din partea producatorului .. legat de acest amestec ?
Daca "NU" ... te rog sa`mi spui tu cam cum ar trebuii amestecate. Si chiar daca "DA" .. ar fi bine venite astfel de informatii.
Eu nu am lucrat niciodata cu asa ceva. Plec de la 0 .. dar sper sa prind ceva cunostiinte inainte de a ma apuca.
Description: |
|
Filesize: |
240.25 KB |
Viewed: |
1619 Time(s) |
![Install05-1[1].jpg](files/thumbs/t_install05_11_428.jpg)
|
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Dum Ian 20, 2008 12:49 am Titlul subiectului: |
|
|
In caz ca nu primesti informatii :
Eu pun cam 6-7ml intaritor la ~180 ml rasina (las loc in paharul de unica folosinta ca sa mai amestec) si apoi am cam 15-20 min pana cand se face gel si nu mai e buna de nimic.
Pentru ce vrei sa faci tu ai nevoie de inele de mdf, niste leaturi pe care sa se sprijine de baza si material foarte elastic. Poti folosi ciorap de dama xxxl si ultra-ieftin. Acel material e baza pe care formezi panoul.
Vezi si :
http://www.cardomain.com/ride/2377109/3
http://fiberglassforums.com/showthread.php?t=2203 ( e aceeasi incinta ca si cea de sus, dar cu comentarii si poze mai mari )
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
Vitrina Priceput
|
Trimis: Dum Ian 20, 2008 6:10 pm Titlul subiectului: |
|
|
dar .. nu`i mai bine cu un material mai grosutz ? ciorau ala se poate rupe... e subtzire rau.
de pe acest forum .. nu a lucrat nimeni cu fibra de sticla .. pentru a face incinte ?
a .. si inca ceva ... e mai buna o incinta din PAL decat una din fibra .. nu ?
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

|
Trimis: Dum Ian 20, 2008 8:03 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ciorapul acela e doar pentru sustinerea primului strat. El devine parte din fibra dupa ce rasina se intareste. Cu cat mai subtire si mai elastic, cu atat il poti intinde mai bine peste suprafete de forme ciudate.
Citat: | de pe acest forum .. nu a lucrat nimeni cu fibra de sticla |
Eu nu vorbesc din ce am citit pe internet
Cat despre care e mai buna, iti zic ca PAL-ul nu e bun. In functie de forma unui panou, ai de ales intre mdf si fibra. Cat timp fibra e buna si mdf-ul e ranforsat (=panouri cat mai inerte) nu poti zice ca o incinta e mai buna decat alta.
In functie de ce nevoi ai, s-ar putea ca un material sa fie mai indicat decat altul, dar se limiteaza la atat.
151.4 - Maxi 3000
148.2 - Mini 2000 |
|
Sus |
|
 |
AdyB Pasionat
Data înscrierii: 20/Iun/2008 Mesaje: 59 Locație: Iasi
|
Trimis: Mie Iun 25, 2008 7:07 pm Titlul subiectului: |
|
|
dupa ce s-a stabilit forma incintei si s-a asezat stratul textil (ciorapul spre exemplu) se incepe mai intai prin aplicarea unui strat de rasina si apoi fibra? sau care e ordinea? un pic mai multe detalii despre partea asta daca se poate. merci fain!
|
|
Sus |
|
 |
yo_tibitzu Utilizator pe cale de disparitie

Data înscrierii: 21/Noi/2007 Mesaje: 173
|
Trimis: Mie Iun 25, 2008 7:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
Rog a se dezvolta discutia...Si eu sunt interesat...Multumesc...
|
|
Sus |
|
 |
Andry Priceput

Data înscrierii: 08/Mai/2008 Mesaje: 426 Locație: Brasov
|
Trimis: Mie Iun 25, 2008 8:55 pm Titlul subiectului: |
|
|
Inca un devorator de informatii la orizont
_________________ RIP Peugeot...
Waitin` for the Volvo, a new chapter! |
|
Sus |
|
 |
snap88 Priceput

Data înscrierii: 17/Mar/2008 Mesaje: 261 Locație: Oradea
|
Trimis: Mie Iun 25, 2008 9:20 pm Titlul subiectului: |
|
|
si io si io  vreau explicatie ca pt copii
copii de 10 ani
e buna idea , ca ai intrebat de fibra de stical , pt ca cea mai frumoasa incinta e cea facuta cu manutele tale si o apreciezi mult mai mult , daca nu iese bine din prima asta e , incepatori ... vreau sa vad un roman
|
|
Sus |
|
 |
mihai Site Admin
Data înscrierii: 27/Iun/2006 Mesaje: 1952
|
Trimis: Joi Iun 26, 2008 10:30 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cea mai buna metoda de a invata primii pasi e sa iei niste materiale si sa te apuci sa te joci, sa vezi ce si cum iese....
Niste poze poate utile de la primele noastre tentative de fibra sunt aici:
pozele incep de pe la pagina 6...
http://www.be-loud.ro/forum/dacia-solenza-t1018,start,75.html
ideea de baza e:
rasina singura e inerta, odata amestecata cu intaritor incepe reactia chimica intre cele 2 care are ca efect intarirea.
odata ce torni aceasta rasina peste fibra (stratimat etc), totul incepe sa se usuce si sa se intareasca in forma pe care i-ai dat-o.
Daca pui prea mult intaritor in rasina, reactia e prea rapida si rasina se cristalizeaza si se incinge foarte tare, atentie, exista si riscul accidentarii.
Daca pui prea putin intaritor, dureaza foarte mult uscarea si te plictisesti.
Cel mai bine e sa prepari cantitati mici de rasina pe care sa le folosesti in maxim 10 minute.
Dupa uscare se reaia de la inceput, stratul 2... si 3, 4 etc, dupa caz.
Si rasina singura se intareste intr-un material dur dar cu fibra e mult mai dur si putin elastic chiar.
Fibra de sticla are 2 roluri in ecuatie: permite modelarea structurii construite prin folosirea ei ca suport pe care se usuca straturile de rasina iar odata intarit totul asigura o mai buna rezistenta a produsului finit.
|
|
Sus |
|
 |
AdyB Pasionat
Data înscrierii: 20/Iun/2008 Mesaje: 59 Locație: Iasi
|
Trimis: Joi Iun 26, 2008 11:22 pm Titlul subiectului: |
|
|
fparte interesanta treaba. multumim pt informatiile impartite cu noi cei mai "mici". sunt nerabdator sa incerc si eu sa fac cate cevasi sper sa nu explodez cum am auzit de la alte persoane:D.
|
|
Sus |
|
 |
|